21 Kasım 2006

KARALAHANA SARMASI / SAVOY CABBAGE ROLLED WITH MINCEMEAT



ETLİ KARALAHANA SARMASI

Bir kaç gün önce yayınladığım Kış Çorbası tarifimden sonra kalan Karalahanaları çöpe atacak halim yoktu elbet.:o) Ben de onlardan tereyağlı ve etli dolma yaptım.

  • Malzemeler:
1 bağ Karalahana
500 g az yağlı kıyma
2 adet domates ve/ veya domates salçası
2 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı pirinç
Maydanoz
Sıvı yağ
40 - 50 g tereyağı
Karabiber, tuz, nane, kekik, isot, sirke
  • Yapılışı:

Dolma içi için:
Soğanları mümkün olduğu kadar küçük küpler şeklinde doğrayın. Kıyma ile karıştırın. Domateslerden birini küp şeklinde doğrayın ve ilave edin. Tercih edenler domates salçası da kullanabilir. Pirinci de ekleyin. Tüm baharatlardan bir çay kaşığı ilave edin. Bir tutam maydanozu incecik kıyın, karışıma ekledikten sonra yoğurun. Bir kaç damla sıvıyağ ve bir kaç damla sirke damlatın. Tekrar yoğurun. Dolma içiniz hazır.

Karalahana yapraklarının saplarını ayıklayın. Körpe olanları ince ince doğrayın ve dolmaları yerleştireceğiniz tencerenin içine doğrayın. Diğer domatesi de küp şeklinde doğrayın ve tencereye ekleyin. Bir kaç damla sıvıyağ ekleyip karışımı kaynatın ve altını söndürün.

Saplarını ayıkladığınız karalahanları büyükçe bir tencerenin içine koyduğunuz kaynar suya atın ve 8 dk. kaynatın. Eğer karalahanlar çoks sertse kaynama süresini kendiniz ayarlayın. Burada dikkat emeniz gereken nokta yaprakların kaynar sudan erimemesi ve aynı zamanda çok sert kalmaması. Yaprakları kevgirle süzüp büyükçe bir tepsiye alın. Karalahana yapraklarını sararken bıçakla enine olacak şekilde ikiye bölün. Tam ortadan geçen seert damarı bıçakla çıkarın ya da ezin.( Ben bıçağımın arkası ile ezmeyi tercih ediyorum). Yarım karalahana yaprağını alın içine yaprak boyutuna uygun olacak şekilde genelde başparmağınızın ilk boğum çizgsine gelecek miktarda ( komik oldu değil mi) dolma içini koyun. Önce yanlarda kalan taraflarını içe kıvırın ve kendinize bakan taraftan sarmaya başlayın. Bu tarifi vermek oldukça zor ama hiç dolma sarmayanları düşünerek mümkün olduğunca açıklamaya çalışıyorum. Sorularınız olursa seve seve yardımcı olurum. Dolmaları yukarıda solda göründüğü üzere daha önce hazırladığınız tenceredeki karışmın üzerine dizin. Ben lahana yapraklarım yetmediği için kalan içi biber dolmalarına doldurdum. İki su bardağı kaynar su ekleyin ve pişirmeye başlayın. Piştikten sonra tereyağını ayrı bir kapta yakmadan kızdırın ve dolmaların üzerinde ezdirin. Servis yaparken yanına biraz yoğurt ya da sarımsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder