23 Kasım 2006

AYVA TATLISI / QUINCE DESSERT










Geçtiğimiz Pazar günü arkadaşlarımızla beraber İznik'e http://www.iznik.gen.tr/ gittik. Yolda arkadaşımızın Karamürsel'deki ailesine ait eve uğradık ve bahçelerinden ayva topladık. Ben de sezonun ilk ayva tatlısını yaptım. Hımmmmm pek leziz oldu...

  • AYVA TATLISI

  • Malzemeler:

6 adet ayva

12 yemek kaşığı toz şeker (benim ayvalarım küçüktü, eğer ayvalar büyükse 16 yemek kaşığına çıkarabilirsiniz)

Toz tarçın

12 adet ceviz

Krema,kaymak veya dondurma

  • Yapılışı:


Ayvaları soyup ikiye böldükten sonra, kabak oyucu ile ortalarını çıkarıyorum. Çekirdeklerini kullanacağımız için atmıyoruz. Ayvaları genişçe bir tencereye diziyoruz ve üzerleri kapanacak kadar su ilave edip haşlıyoruz. Ayvalar piştiğinde tencerenin dibini yüzleyecek kadar su kalmasına dikkat edin. Fazlasını tencereden boşaltın. Şekeri ve önceden çıkardığınız çekirdekleri ekleyip kısık ateşte karamelize olana kadar pişirmeye devam edin. Renk vermek amacıyla tatlıcıların kullandığı katkı maddelerine gerek olmadığını düşünüyorum. Çekirdekler ve şekerin karamelize olması renk vermek için yeterlidir. Ayvaları kevgirle servis tabağınıza alın. Ortalarına tarçın serpin ve yarım ceviz koyun. Krema kaymak veya kaymaklı dondurma ile servis yapabilirsiniz. Ben kaymaklı dondurmayı tercih ettim. Afiyet olsun!

  • QUINCE DESSERT


Quince Dessert is a traditional Turkish dessert which you can find in many restaurants in Turkey.
  • Ingredients:

6 quinces
12 table spoon sugar ( If the quinces are big in shape, you may increase sugar amount up to 16 spoon)
Powder cinnamon
12 pcs walnut
Clotted cream or ice-cream

  • How to do:
Wash and peel off the quinces. Then cut them into two pieces and carve interior parts (seeds) out. Save the seeds to be used later. Put the quinces in a wide pan and add water. The amount of the water should touch the surface of the quinces. Then boil them until there remains water which just touches the surface of the pan. Now add the sugar and the seeds and boil until the sugar gets brownish. The seeds also gives the brownish color. You may buy additives from herbalists to give the brownish color if you prefer. Take the quinces out to the serving plate and sprinkle some powder cinnamon and put a walnut on the carved middles. Serve the quince dessert with clotted cream or ice-cream(maybe vanilla).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder