15 Kasım 2006

BEŞAMEL SOSLU MANTARLI TAVUK / MUSHROOM CHICKEN WITH BESHAMEL SAUCE




Yemek için misafiriniz var ve ne yapacağınıza karar veremediniz. İşte size güzel bir alternatif. Görüntü olarak hoş, lezzet olarak mükemmel. Tarifteki ölçülere bağlı kaldığınız sürece 100% lezzet garantisi veriyorum.


  • Malzemeler:
900 gr. tavuk göğüs
500 gr. mantar(tercih ettiğiniz cins)
1 adet büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
Sıvıyağ(zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı olabilir)
Tuz, karabiber
150 gr. kaşar peynir ya da parmesan

Beşamel Sos için:

50 gr. tereyağ
3 bardak soğuk süt
2 yemek kaşığı un
Tuz


  • Yapılışı:

Tavuk göğüslerini küp şeklinde doğrayın. Tavanıza tüm yüzeyini kaplayacak şekilde abartmadan sıvı yağ ekleyin. Tavukları yağda orta hararetli ateşte kavurun. Bu arada kuru soğanı küp şeklinde doğrayın ve 2 diş sarımsağı ezin. Bunları kavurduğunuz tavuğa ekleyin ve pişirmeye devam edin. Ayıkladığınız ve istediğiniz şekilde doğradığınız mantarları( dört parçaya bölebilirsiniz) ekleyin ve pişirmeye devam edin. Mantar fazlaca su bırakacağı için su katmayın. Mantarların piştiğinden emin olun veya az miktarda suyu kalana kadar yemeği pişirin. Yemeği fırınlayacağımız için az miktarda sulu kalmasını tercih ediyoruz. Yemeği ocaktan alın tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve daha sonra bir fırın kabına boşaltın.



Kaşar peyniri rendeleyin ve bir kenara koyun. Parmesan tercih ediyorsanız zaten toz halinde almışsınızdır.



Beşemel sos için derince küçük bir kap alın ve tereyağını hafif ateşte eritin. 2 kaşık unu ilave edin. Unu biraz kavurun, aksi taktirde yemekte un kokusu olur. Yavaş yavaş sütü ilave edin. Topak topak mı oldu? Panik yok. El blenderı ya da mikserle derhal müdahele edin :o) Bu sosu ben oldukça sıvı yapmaya çalışıyorum. Gerekirse ekstra süt ilave etmekten kaçınmayın.



Beşamel sos beklemeye gelmez. Sosu fırın kabındaki mantarlı tavuğun üzerine kaşıkla yedirin. Rendelenmiş kaşar peynirlerini de sosun üzerine yayın ve 200 derece fırında yarım saat pişirip, üzerini kızartın. Deneyenlerden geri bildirim bekliyorum! Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder