1 Aralık 2006

BALKABAKLI TARTÖLET / PUMPKIN TARTOLETTE










BALKABAKLI TARTÖLET


Hep çilekli tartölet mi yiyeceğiz? Zaten çilekler de eskisi gibi değil. Bir hormonluluk durumudur gidiyor. Likörlü kremalı balkabaklı tartölet spesiyalimi takdimimdir . :o)


Malzemeler:


8 dilim balkabağı
3 su bardağı toz şeker
4-5 adet çubuk tarçın
7-8 adet karanfil
Bir avuç dolusu ceviz içi

  • Hamur için:

150 g margarin ya da tereyağı
1 yumurta
250 g un
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
75 g pudra şekeri
1 kahve fincanı(küçük boy) süt

  • Krema için:

4 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt
1 fincan likör ( ben gene Amaretto kullandım)
50 g margarin veya tereyağı
1 çorba kaşığı nişasta


Yapılışı:


Balkabaklarını, şekeri, karanfili ve çubuk tarçınları kısık ateşte karamelize olana kadar pişirin. Su koymayın. Zaten balkabağı yeterince su salıyor. (Aslında kabak tatlısı yaptım, dolayısıyla tartöletler için sadece 1/3 'ünü ezip kullandım. Resimleri en kısa zamanda yayımlayacağım.) Sonra karıştırıcı ile üçte birini ezin. Ne çok katı ne de çok sıvı...

Bu arada hamuru yapmaya başlayın. Elenmiş unu vanilya, pudra şekeri ve kabartma tozu ile karıştırın. Yağı da yumurta ile karıştırın. Unlu karışımı diğer karışıma ekleyin ve yoğurun. En son sütü ekleyin.

Krema için; süte şekeri karıştırın ve kaynatın. Likörü ekleyin. Sonra nişastayı ekleyin ve karıştırın . Pütür olursa karıştırıcı ile pütürlerden kurtulun. 50 g yağ ekleyin. Ne sulu ne katı orta akışkanlıkta bir krema elde etmeniz gerek. Beşamel sos gibi düşünebilirsiniz. Ben bu likörlü kremaya bayılıyorum.
Hamurdan tartölet kalıplarınızdan biraz büyükçe ve yarım santimetre kalınlıkta hamurlar açın. Tartölet hamuru bence çok kalın olmamalı ama çok ince olursa da malzemeyi taşıyamıyor. Açtığınız kalın ve küçük hamuru kalıbın içine yerleştirin ve hafif bastırarak düzeltin. Kenarları kalıbınıza yapışsın. Kenarlarda kalan fazla hamurları elinizle alın. Piştikten sonraki görüntü için kenarların iyi yapışmış olmasına özen gösterin. 20 dk 180 derece fırında pişirin. Kabartma tozu kullandığım için tartöletlerin içine nohut doldurdum. Kabartma tozu kullanmayınca kenarları da şişmiyor ve güzel görünmüyorlar.
Tartölet altlarımızı fırından alıp soğutuyoruz. Kremamız da ılık olmalı. Her bir tartölet altı için iki tatlı kaşığı krema kullandım. Kremanın üzerine de püre haline getirdiğim balkabağı tatlısını koydum. En üste de ceviz içi serptim. Kremadaki likörün baskın tadı ve balkabağının tadı mükemmel bir birleşim.

PUMPKIN TARTOLETTE

Ingredients:

8 slices pumpkin
3 cups of sugar
4-5 cinnamon bars
7-8 cloves
Handful walnuts

  • For the dough:
150 g butter or margarine
1 egg
250 g flour
2 packs vanilla
1 pack baking powder
75 g powder sugar
1 small cup milk
  • For the cream:
4 tbsp sugar
1 cup milk
1 small cup liqueur
50 g butter or margarine
1 tbsp starch
  • How to do:
Boil pumpkin slices with sugar, cinnamon bars and cloves until gets semisolid. This is the traditional pumpkin dessert in Turkey. You will see the photos in a seperated post shortly. Then puree 1/3 of them in a food processor which means eat the rest as pumpkin dessert :o) To prepare the dough mix the butter and powder sugar in a bowl. Meanwhile mix the flour with vanilla and baking powder in a seperated bowl and then mix this to the prior one. Then add the milk and knead all. For the cream put the sugar and milk in a sauce pan and boil. Then add liqueur and keep boiling. Finally add the starch to get a semisolid cream. If you get a rough cream , use a blender to smooth it. Now take a piece from your dough and roll out by using a rolling pin as much more wider than your tartolette dies. Then place the dough into your tartolette dies carefully. You can fill the dry chickpeas inside dough in the tartolette dies in order to prevent puffiness during baking. Bake for 20 minutes at 180 degrees. Finally after you get tartolette pads baked, wait until they get in the room tempereture and fill inside first with cream and then with pumpkin mixture and add crumbled walnut on the pumpkin mixture.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder