11 Aralık 2006

FELAFEL / FALAFEL




  • FELAFEL

Felafel, Ortadoğu coğrafyasına özgü bir yemek. Ana malzemesi öğütülmüş nohut. İçine birkaç çeşit sebze, hafif baharatlar, bazen bakla ve bolca maydanoz karıştırılıyor. Biz felafeli Çiya'da http://www.ciya.com.tr arkadaşlarımızın sayesinde keşfetmiştik. Daha sonra tekrar tekrar tattık. Ben de neden evde denemiyorum diye düşündüm. Pratik ve lezzetli. Kimbilir önümüzdeki günlerde humus, muhammara, tabuli salatası da denerim.
Felafel İsrail'de pide arasında servis ediliyormuş. Mısır'da bakladan ya da bakla ve nohuttan yapılıyormuş. İsrail ve diğer Arap ülkelerinde sadce nohutttan yapılıyor. Seyreltilmiş tahin sosu ve farklı garnitürlerle servis ediliyor. Çiya'da üzerine maydanozlu yoğurt döküyorlar. Tahin ve humus ile ağır geldiği için açıkçası ben de yoğurt ya da hafif sarımsaklı yoğurt ile servis yaptım. Herkes pek beğendi. Felafel adının İbranice pilpel (pepper : biber) kelimesinden geldiği söyleniyor. Sanırım burada Cacık ve Caciki durumu var. Vereceğim tarif Israil'de üç sene yaşamış ve bir çok yemek kitabı yazmış, etnik yemekler ile ilgili New York Times, Gormet vs.de makaleleri yayımlanmış olan Joan Nathan'a aittir.

  • Malzemeler:

1 su bardağı nohut
1 çay kaşığı kimyon
1 büyük soğanın yarısı doğranmış
1 çay kaşığı kabartma tozu
6 çorba kaşığı un
Avuç dolusu doğranmış maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ
1 yemek kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tuz
Bir fiske şeker
4 diş sarımsak
Kırmızı biber
1-2 yemek kaşığı bulgur


  • Yapılışı:

Nohutları bir gece önceden yıkayıp bol suya koyun. Nohutu ve soğanı metal bıçaklı bir mutfak robotunda karıştırın. Tuz, kırmızı biber, kişniş, sarımsak, maydanoz ve kimyonu ekleyin ve tekrar karıştırın ama püre haline gelmesin.

Una kabartma tozunu karıştırın ve karışıma ekleyin. Karışım elinize yapışmayacak bir hale gelinceye kadar un ve bulgur ekleyin. Karışımı buzdolabinda bir kaç saat dinlendirin. Dolaptan çıkardığınıza ceviz büyüklüğünde şekil verin. Ortadoğu'da şekil vermek için Felafel kepçeleri satılıyor. Ben aynen Çiya'da gördüğüm şekilde yaptım. Elimle açıp çay bardağı ile kestim. Kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar pişirin ve kağıt havlu koyduğunuz bir tabağa alın. Pide arası domates, soğan, turp, yeşil biber ve su ile seyreltilmiş tahin ile servis yapabilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi sadece yoğurt ile yetinebilirsiniz. Afiyet olsun
  • FALAFEL

Falafel belongs to Middle- East Cuisine. Egytians prepare it from fava beans while Israeli and other Arabic countries like Lebanon prepare Falafel from chickpeas. I think this is a situation like Cacik from Turkey and Caciki from Greece :o) Anyway here comes the recipe:


  • Ingredients:

1 cup dried chickpeas
1 teaspoon cumin
Half a large onion, roughly chopped
1 teaspoon baking powder
4-6 tablespoons flour
2 tablespoons finely chopped fresh parsley
Soybean or vegetable oil for frying
Chopped tomato for garnish
2 tablespoons finely chopped fresh cilantro
Diced onion for garnish
1 teaspoon salt
Diced green bell pepper for garnish
1 teaspoon dried hot red pepper
Tahina sauce
4 cloves garlic
Pita bread


  • How to do:

1. Put the chickpeas in a large bowl and add enough cold water to cover them by at least 2 inches. Let soak overnight, then drain. Or use canned chickpeas, drained.

2. Place the drained, uncooked chickpeas and the onions in the bowl of a food processor fitted with a steel blade. Add the parsley, cilantro, salt, hot pepper, garlic, and cumin. Process until blended but not pureed.

3. Sprinkle in the baking powder and 4 tablespoons of the flour, and pulse. You want to add enough bulgur or flour so that the dough forms a small ball and no longer sticks to your hands. Turn into a bowl and refrigerate, covered, for several hours.

4. Form the chickpea mixture into balls about the size of walnuts, or use a felafel scoop, available in Middle Eastern markets.

5. Heat 3 inches of oil to 375 degrees in a deep pot or wok and fry 1 ball to test. If it falls apart, add a little flour. Then fry about 6 balls at once for a few min­utes on each side, or until golden brown. Drain on paper towels. Stuff half a pita with felafel balls, chopped tomatoes, onion, green pepper, and pickled turnips. Drizzle with tahina thinned with water.

This recipe belongs to Joan Nathan who lived in Israel for three yeas where she worked for former Mayor Teddy Kollek of Jerusalem. She is the author of several cookbooks, contributes articles on international ethnic food and special holiday features to The New York Times, Food Arts, Gormet, and the B'nai B'rith International Jewish Monthly.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder