10 Aralık 2006

Band-O-Neon Orquesta Tipica de Tango İzlenimlerim

Dün akşam dinletideydik. İlk defa tango dinletisine gittim. Bandoneon tipik bir Avrupa tango orkestrası ve 20 kişilik kadrosu var. Dün gece 14 kişiydiler. 14 farklı milliyetten, 7 farklı dinden insanların oluşturduğu bu orkestra günümüzde farklı dinlerden ve milliyetlerden insanların bir arada yaşayamayacklarına dair son dönemde yaşanan gelişmelere çok güzel bir cevap aynı zamanda. Hepsi Viyana'da yaşıyor ve sanatlarını uluslararası düzeyde icra etmekteler. Ertuğrul Sevsay, besteci, müzikbilimci, piyanist, bandoneoncu ve de tıp doktoru! Halen Viyana Müzik Yüksekokulu'nda profesör olarak ''orkestrasyon'' derslerini vermekte. Solistler Luis Cardenas ve Bağdasar Bayvertyan. Dansçılar Agnes ve Simon. Luis Cardenas Özleyiş'i Türkçe seslendirdi. Çok zorlandı ama sempatikti. Dans şöleni için fazla söylenecek bir şey yok. Romantik ve estetik. Benim favorilerim ilk Türkçe tango olan Mazi (Necip Celal Andel) ve Astor Piazzolla'nın Verano Porteno'su. Astor Piazzola Arjantin'de "El Gran Astor" yani Büyük Astor olarak anılıyor. Bknz. üstteki resim. Eserlerinde klasik ve caz müzik öğeleri var. Yani modern akımdan. Benden bu kadar. Bu arada;

Bandoneon: Alman asıllı bir enstrüman. Arjantin Tango'sunda kullanılır. Dünyanın en zor enstrümanı olarak nitelendirilir.

  • Ekşi Sözlük ne demiş:
"dunyanin en zor enstrumani. tuslari korugun her iki yaninda yer alir ve akordeonun baslari gibidir. tuslarin her biri korugu kapatirken bir nota, acarken baska nota cikarir. tango orkestralarinin vazgecilmez unsurudur. buyuk bir tango orkestrasinda alti yedi tanesi bir arada bulunur. bandoneonistler tarafindan calinir. en muteber markasi "doble a"dir. "doble a", ispanyolcada, bu markanin yapimcilari olan alfred ve albert arnold kardeslerin adlarina atfen, "cift a" manasina gelir. almanya'da cenaze merasimlerinde polifonik muzik ihtiyacini karsilamak uzere icad edilmis ve yirminci yuzyil basinda tango orkestralari vasitasiyla hizla arjantin'de yayginlasmistir. sesi cok huzunlu ve dokunaklidir. yasayan en buyuk ustalarindan birisi raul garello'dur. buones aires'te calar. iyi adamdir"

Bu arada Paco Pena Bu ay CRR'de ama bilet bulamadık, üzüldüm. Fazla bileti olan var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder