28 Haziran 2008

İSTANBULDERE ALABALIK EVİ

Sanırım bilmeyen yoktur ama gene de yazayım dedim. Sapanca'ya gidip İstanbuldere'de balık yememek olur mu? Olmaz tabi. Baktık bu hafta sonu bir programımız yok. Atladık arabaya soluğu Sapanca'da aldık . İstanbuldere'ye ilk gittiğimde kiremitte alabalık buz gibi gelmişti. Çok kalabalıktı ve servis gerçekten berbattı. Artık okullar kapandı, sınavlar bitti. Tatilciler tatilde, köylüler köylerinde, Bodrumcanlar Bodrum'da. Ortalık sakinken gitmeli İstanbuldere'ye. Bugün servis hızlıydı. Gelelim ne yenir ne içilir? Masanıza hemen tereyağı ve kızarmış ekmek geliyor. Kiremitte mantar ve peynirsiz olmaz mutlaka sipariş etmelisiniz. Alabalık sevdiğimi söyleyemem ama kiremitte alabalıkları gerçekten leziz, üstelik servis elemanı sizin için kılçıkları ayıklıyor. Salataları taze geliyor, beklemiş değil. Közlenmiş patlıcanı tavsiye ederim, çok başarılıydı. Tavsiye etmeyeceğim ve kesinlikle uzak durulması gereken şey tereyağda karides. Gerçekten katletmişler karidesleri. Sorun şu ki hem pul biberi basmışlar hem de yağda yüzüyordu karidesler. Aşırı acı pul biber karides tadını baskılamış. Kötüydü vallahi. Ama keyfimizi kaçıramadı. E tabi hava da gayet serin olduğu için birer de bira söyledik ve afiyetle yedik yemeğimizi. Kerem bebek ortadan geçen, kurumaya yüz tutmuş deremsi su akıntısının şırıltısına bayıldı. Bayağı bir gülücük ve kahkaha saçtı. Bir de erken giderseniz hamaklı masalardan birini kapabilirsiniz. http://www.istanbuldere.net/

26 Haziran 2008

BEBEKLER İÇİN SEBZE ÇORBASI TARİFİ

Anne-bebek forumlarında sık sorulan sorulardan birisi bebekler için sebze çorbası tarifi. Ben Kerem için aşağıda vereceğim tarifi deneme yanılma yoluyla oluşturdum ve Kerem bu çorbaya bayılıyor. Dilerim bu tarif birilerinin hayatını kolaylaştırır:
  • Malzemeler:
150 gram yağsız ve sinirsiz kıyma
4-5 yaprak ıspanak veya brokoli (şu anda semizotu kullanıyorum)
2 sap yeşil soğan veya pırasa
1/2 küçük ince bir havuç
1 tatlı kaşığı organik kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı organik ince bulgur
1 su bardağı su
Zeytinyağı
  • Yapılışı:
Zeytinyağı hariç tüm malzemeleri düdüklü tencereme koyup pişiriyorum. Bazen bulgur koymuyorum. Bazen yarım yeşil biber doğruyorum. Bazen 2 dilim kabak katıyorum. Biraz sizin yaratıcılığınıza ve evdeki malzemeye kalmış. Patlıcan dışında her türlü sebze kullanılabilir. Glisemik indeks açısından pirinç kullanmadım. Onun yerine bulguru tercih ettim. Hiç koymasanız da olur. Zeytinyağınıysa piştikten sonra el mikseri ile ezmeden önce bir miktar ilave etmeyi tercih ettim. Tuz hiç kullanmadım. Kokusu ve tadı gayet lezzetli bir tarif bu. Verdiğim ölçü ne çok sulu ne katı. Bebeğiniz büyüdükçe tam ezilmiş değil daha pütürlü verebilirsiniz. Bir de biz bu çorbayı buzdolabında bekleterek iki günde tüketiyoruz. Yani yapıldığı gün ve ertesi gün. Kerem yemese bile daha fazla bekletmiyor döküyorum ama miktarı iki günde tüketebileceği şekilde ayarladım. Hepinizin bebişlerini öpüyorum. :o)

24 Haziran 2008

CITY'S'DE SOLUKLANMAK İÇİN COOKSHOP

Gideli uzun zaman oldu ama bir türlü yazamamıştım. City's'de alışveriş yaptıktan sonra hızlıca ama fast food olmayan yemek için CookShop hoş bir restoran. Yemekler başarılı. Servis elemanları da gayet sempatik. Fiyatlar ucuz değil ama idare ediyor. E Nişantaşı'nın göbeğindesiniz. Bir de yemekle ilgisiz ama bebeği olanlar CookShop ile aynı katta bulunan Premaman'a uğrayın. Kerem'e çok uygun fiyata kot mont, şort, gömlek buldum. Hem kaliteli hem de uygun fiyatlı.

6 Haziran 2008

KARİDESLİ PİLAV


    • Malzemeler:
1 kase pirin��( baldo ya da jasmin olabilir)
7-8 adet ye��il so��an
1 ��orba ka�������� tereya����(sadece zeytinya���� kullanabilirsiz)
1 paket dondurulmu�� karides(Superfresh kulland��m)
1 adet ince havu��
Dereotu
Karabiber
Tuz
    • Yap��l������:
Pirincimizi suda bekletelim ve iyice y��kayal��m. Tereya���� ile tuzu da ekleyerek kavural��m. Havucu m��mk��n oldu��u kadar minik k��pler ��eklinde do��rayal��m. Kavrulan pirince karidesleri ve havucu ekleyip pirin��ler ��effafla��ana kadar tekrar kavural��m. Kaynar suyumuzu ilave edelim. (Bir ��l���� pirince 1,5 ��l���� kaynam���� su ilave ettim.) ��ok k��s��k ate��te pi��meye b��rakal��m. Suyunu ��ekip pirin��ler uzay��nca ince k��y��lm���� ye��il so��an, dereotu ve karabiber serperek servis yapal��m.

İSTANBUL AVRUPA KOROSU 2008 BAHAR KONSERLERİ

Biz gidemedik çünkü Kerem bebek akşam saatlerinde uykuya dalıyor ve saat 22:00 gibi meme emmek için kalkıyor. Spiritüel ortamlarda müzik dinletisine bayılırım üstelik ücretsiz. Anadolu yakası şu anda dinletide olmalı ve Avrupa yakası için bilgiyi veriyorum:

6 ve 7 Haziran 2008 tarihlerinde Giacomo Puccini'nin Messa di Gloria adlı eserinin seslendirileceği konserler Harbiye St. Esprit Katedrali ve Moda Asompsiyon Kilisesi'nde(Notre dame de l assumption, Moda) gerçekleşecek.
Piyanist: Sergei Gavrilov
Tarih: 6 Haziran 2008, CumaSaat: 20.30 Giriş ücretsizdir.
Yer:
Asompsiyon Kilisesi, Moda
Tarih: 7 Haziran 2008, CumartesiSaat: 20.30 Giriş ücretsizdir.

SON FAVORİM: İTALYAN MUHALLEBİSİ PANA COTTA

Özsüt'ün çikolatalı pana cottası da orgazmik yiyecekler listemde sıraya girdi. Üzerinde bolca bulunan ve yeterince kaşıkladıktan sonra dipten de fışkıran çikolatalı sos kesinlikle muhteşem. Yaz geldi tatlı yemeyi azaltmak lazım ya da ne bileyim insanın canı sıcaktan tatlı istememeli değil mi sayın okur? Cevap veriyorum: Yok öyle bir şey! Bu ara Pana Cotta'ya dadandım ve en kısa zamanda evde de deneyeceğim. Pana Cotta Kuzay İtalya menşeili popüler bir tatlı. "Pana" krema ve "Cotta" da pişmiş anlamına geliyor. Süt, krema, şeker ve jelatin kullanılarak yapılıyor. Çikolata, karamel ya da frambuazlı ( ya da her türlü "berry"li raspberry, blueberry, strawberry gibi...) soslarla servis ediliyor. Yapımı gayet kolay görünüyor. Bu aralar değil ama en kısa zamanda evde deneyeceğim. Bu arada Özsüt, pastalarını Fransız danışmanlar eşliğinde hazırlıyormuş. Özsüt’ün spesiyal grubu pastalarının çikolatası ve meyveli jöleleri Belçika’dan, peyniri İtalya’dan, meyveleri ve süsleme malzemeleri ise Fransa’dan geliyormuş. Özsüt’ün spesiyal grubu şefleri Le Cordon Bleu’de düzenli olarak eğitim alıyormuş.

CADDEBOSTAN'DA ANADOLU SOFRASI KURULACAK

Anadolu sofrası Caddebostan’da kurulacak

Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen yerel yemek restoranları, Anadolu’nun az bilinen yemeklerini 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul Caddebostan’da düzenlenecek olan "Sofradaki Anadolu" şenliğinde İstanbullular’a tanıtacak. Şenliğin Anadolu Sofrası bölümünde yemekler tadılırken Anadolu Kileri bölümünde de yemek malzemeleri satılacak ve bunları seçmenin incelikleri öğretilecek. Anadolu Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, her bölgeden en iyi restoranları seçtiklerini söylüyor.Sofradaki Anadolu Şenliği, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF)’un öncülüğünde,
İstanbul Valiliği 2010 Gıda Platformu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL’ün desteğiyle düzenleniyor. İki yıl boyunca faaliyetlerini bir platform şeklinde sürdürdükten sonra 9 ay önce tüzel kişilik kazanan Anadolu Mutfağı Derneği’nin amacı, Anadolu’nun mutfak birikimlerini ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak, profesyonel mutfaklara uygulanmasını sağlamak. Dernek şu anda Tokat Zile’de bir Geleneksel Pişirme Merkezi kuruyor, TRT başlayacak bir program için de danışmanlık yapıyor. Dernek Başkanı Adnan Şahin, şenliğin önemi konusunda iddialı: "İstanbul’da belediyelerin yaptığı klasik formatın dışında, daha özgün daha seçici davranarak yapılmış, hakikaten bu işin kültürüne yönelik bir organizasyon olması açısından ilk olduğunu düşünüyoruz. Bu yemeklerin hepsi şenlik sırasında taze olarak yapılacak. Bu da ilklerden biri. Etkinliği İstanbul’un kültür başkenti olacağı 2010’a kadar da sürdürmeyi düşünüyoruz" diyor. Dernek bu arada hem bir yemek haritası çıkarıyor hem de takvimleme çalışması yapıyor. Şahin, coğrafya ile yemek takvimimin birbiriyle ilintili olduğunu söylüyor: "Anadolu’da her yemeğin yenebileceği dönemler vardır. Örneğin şu anda ne kadar isterseniz isteyin Kars’taki kaz pişirme tekniğini görmeniz mümkün değil, Çünkü şu anda kaz yenilmemeli. Bu da otomatikman önümüze bir takvim çıkarıyor. Sıcak mevsim yiyecekleri, soğuk mevsim yiyecekleri gibi bir ayrım var. Dernek olarak ilk adımımız geleneksel mutfağı işleyen lokantaları öne çıkarmak. Bu lokantaları aracı olarak kullanarak, bölgedeki tüm mutfakları kayıt altına alacağız." Şenlikte kurulacak stand’larda, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesi en az bir lokanta ile temsil edilecek. Rize Çayeli’nden işinin ustası bir kurufasulyeci, Ege bölgesini temsilen Tire’den bir restoran, Orta Anadolu adına Kastamonu ve Çorum’dan birer isim geliyor. Güneydoğu’yu Antep ve Antakya mutfakları temsil ediyor. Tekirdağ köftesi ve Edirne’den yaprak ciğer de olacak. Şenlikte meraklıları uygulamaları izleyebilecek, işin erbabına iyi yemek yapmak için doğru yiyeceklerin nasıl seçileceğini sorabilecekler. ŞENLİKTE NELER VAR?Caddebostan sahilinde bir çadır kurulacak. Anadolu Sofrası bölümünde, Anadolu’da özgün pişirme tekniklerini kullanan ve ulusal düzeyde bilinirlikleri olan 18 restoran, özel yemeklerini sunacak. Unutulan geleneksel yemekler, özel pişirme yöntemleri ve pişirme araçları ile hazırlanarak ikram edilecek. Bu sırada yemeklerin nasıl ortaya çıktığı ve hikayeleri de anlatılacak. Anadolu Kileri bölümünde ise 56 stand’ta Anadolu’da geleneksel yöntemlerle üretilen süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, zeytin ve zeytinyağları, şekerlemeler, baharatlar, kuru gıdalar ve geleneksel içecekler tadım için sunulacak, satılacak. Etkinliğe giriş ücretsiz. Protokol açılışının gerçekleştirileceği ilk gün sadece profesyonellere açık. 13 Haziran perşembe, sabah saatlerinden itibaren tüm ziyaretçiler kabul edilecek. Anadolu’da gurme turizminin gelişmesine katkıda bulunmak, organik tarım, sağlıklı ve doğal beslenme konularına dikkat çekmek üzere düzenlenen şenlikte Türk ve yabancı gurmeler, yemek yazarları, aşçılar ile söyleşiler ve imza günleri gerçekleştirilecek. Söyleşilerden bazılarının başlıkları şöyle: Unutulan özel yemekler ve pişirme teknikleri, Anadolu’da şarap, Anadolu’nun sağlık kaynağı zeytinyağı, Anadolu’nun otları ve bakliyatları, baharatların mistik dünyası, beyaz dünya (süt, peynir, yoğurt, kaymak, tereyağ), organik ürünler ve sağlıklı yaşam, Anadolu’da ekmek nimettir, Anadolu’da şeker bayramdır, Anadolu’da avadanlıklar. Vedat Başaran, Priscilla Mary Işın, Tahir Tekin Özkan, Gülistan Çilingiroğlu Shipman da bu söyleşileri yapacak kişilerden. Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Sufi mutfağının uzmanlarından Dr. Nevin Halıcı da imza günü düzenleyecek isimler arasında.1- Kastamonu’da soğan kavalı, Güneydoğu’da irtmek, İç Anadolu’da soğan erkeği denilen, soğan sapı ile kavurma veya börek yapılıyor. 2- Ispıt, hodan, kaldirik, zılbıt gibi bir çok değişik isimle bilinen ottan kavurma ile, yumurta, sucuk ve yoğurtlu etli bir yemek yapılıyor. Sinoplular bu otu isli et ile kullanıyor. Bu otla yapılan yemeğin bir adı da çüklüce (ot hali bakır kapta önde). 3- İzmir kökenli enginar dolması, diri bırakılmış pirinç, asma yaprağı, erik ve kurutulmuş etle pişirilmiş. 4- Bayburt yemeği olan lor sarması, evelek efelek olarak da bilinen lahana yapraklarına lor peyniri ile bulgur sarılıp üstüne kavrulmuş soğanla servis ediliyor. 5- Ege bölgesinde bilinen şevketi bostan otundan yapılan aynı isimli yemekte zeytinyağı, et ve limon suyu da kullanılıyor. 6- Lahmi kiraz, Halep kökenli fakat yıllar sonra Antep’te yeniden keşfedilmiş bir yemek. 7- Yeni dünya kebabı bir Akdeniz yemeği. 8- Taze fasulyenin önce haşlanıp sonra kavrulması (turşu kavurması değil) yöntemi Kafkas kökenli. Adana’nın fellah köftesi, sirken otu kavurması ve ısırgan otu kavurması da değişik yöresel yemeklerden. 9- Dolma görünümündeki şıhılmahşi, kavrulmuş et, kırık leblebi, maydanoz ve baharat karışımıyla yapılan bir Hatay yemeği. 10- Hatay’da mualle ya da şık mualle olarak bilinen yemek; mercimek, soğan, biber, domates, patlıcan gibi bir çok sebzenin karışımıyla yapılıyor. ŞERBETLERNevruz şerbeti(yeşil), demirhindi şerbeti (bordo), sübye şerbeti (beyaz) ve limonata da Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olan şerbetçiliğin bugünkü örneklerinden. son dakika haberleri cebine gelsin...
Burnumun dibinde yemekle ilgili bir etkinlik olacak ve ben tatilde olacağım böyle kısmet olur mu sayın okur? :o(