31 Mart 2008

PEYNİRLİ POĞAÇA (MAYALI)

Posted by Picasa

ZEYTİNLİ KEK

Posted by Picasa
Picasa kullanmak için geç kaldım. Yeni yükledim ve henüz çözemedim. O yüzden bu gönderiyi sonra tamamlayacağım.

28 Mart 2008

SUADİYE REMZİ CAFE'NİN BUDAPEŞT'İ ve ÖZSÜT'ÜN ÇİKOLATA PARÇALI EKLERİ

Bu ara dadandığım iki lezzetten bahsetmek istiyorum. İlki "Budapeşt" pastası. Figen Erduran ismini duyduysanız çok da açıklama yapmama gerek yok sanırım. Orgazmik yiyecekler listesi yapsaydım, badem hamuruna meyveli pasta Budapeşt kesinlikle listede olurdu. Bayıldım bayıldım. Utanmasam bir tane daha yiyecektim ama utandım.
Bağımlılık yaratan diğer yiyecek ise Özsüt'ün çikolata parçalı ekleri. Sık sık yemeksepeti.com sitesinden sipariş veriyorum. Beyaz Fırın'ın tüm eklerleri "out" ve Özsüt'ün ekleri "in". Bu arada Beyaz Fırın'da macaron zamlanmış. Fiyatı zaten uçuktu. Anlaşılan iş başa düştü. Evde macaron yapmak gerek.
Benden söylemesi, sizden yemesi!

21 Mart 2008

ANADOLU YAKASINA ACİLEN WAGAMAMA İSTİYORUM

Kanyon'un temeli kazılırken, o dönem çalıştığım ofisten izlemiştim. Son iş yerim sayesinde de şantiyesine defalarca girebildim. İzinsiz girmek mümkün değildi. Açıldıktan sonra da defalarca gittim geldim. Gelin görün ki hamişlik, işten ayrılmam, doğum vs. derken bir türlü Wagamama'ya gidememiştim. Sonunda muradıma erdim. Noodle-sever eşimle Wagamama'ya gittim ve de pek sevdim. Bir kere sigara içmek yasak. Bravo Wagamama! İlk iş yerimde hala çalışıyor olsaydım, öğle yemeklerimi genelde burada yerdim. "Team" pek cevval, cabbar ve de atakan!!! Yiyecekler ve restoran konusunda ne sorsak cevap aldık.. Sanırım seri konuşmak konusunda özel bir eğitim almışlar. Bir ara yakalamakta zorlandım. Gelelim ne yediğimize, ne içtiğimize. İçecek olarak taze meyve suyu tercih ettik. Başlangıç olarak "ebi gyoza" istedik. Ebi karidesli anlamına geliyor. Ebi gyoza ıspanak, taze soğan ve karidesle doldurulmuş, yağda kızartılmış Japon mantısı ya da böreği. Baharatlı ve sarımsaklı soya sos ile servis ediliyor. Ben bu dumplinglerin kızarmış olanlarını haşlanmış olanlarına tercih ediyorum. Ana yemek olarak "teriyaki steak soba" ısmarladım. Teppanda (sac) pişirilmiş ince noodle, marine edilmiş biftek, mevsim yeşillikleri, kırmızı soğan, soya filizleri, fasülye, zencefil püresi, taze soğan, chilli, sarımsak, tsuyu ve teriyaki sos ile servis ediliyor. Üzerinde de susam ve kişniş var. Pek lezizdi. Yemeğimizi beklerken açık mutfaktan çıkan alevleri izlemek de evlere şenlikti. Mehmet "yaki soba" tercih etti. Bu da tepanda pişirilen ince noodle, tavuk, yeşil ve kırmızı biber, beyaz soğan, taze soğan, karides, soya filizleri, çırpılmış yumurta, soslar ve üzerinde de susam ve zencefil turşusu olan bir yemek. Soba ince noodle, kalın olanınaysa udon deniyor. Taksim'de Udonya adlı bir Japon restoranı vardı değil mi demek ki adı buradan geliyormuş. Mehmet "chopstick" kullanmak konusunda bana göre her zaman daha başarılı olmuştur. Benim hakkımı da yabana atmamak lazım. Arada bir düzeltiversem de chopstick ile noodle yiyebiliyorum. Yemek faslı bittikten sonra gözümden kaçmayan wasabi ve beyaz çikolatalı Wagamama Chocolate Fudge Cake, long espresso eşliğinde sipariş edildi. Fudge cake yerine Türkçe ne demek lazım bilmiyorum. Sanırım "fudge cake" nemli ve yumuşak pasta anlamına geliyor. Bir de bir kaç farklı katmandan oluşan pasta olabilir. Tam anlamını bilemiyorum. Bilen varsa ve bizi aydınlatırsa sevinirim. Bunu da mideye indirdikten sonra büyük bir memmnuniyetle Wagamama'dan ayrıldık. Sunduklarına göre Wagamama'nın fiyatlarını makul buldum. Web sitesinden inceleyebildiğim kadarıyla Kanyon'daki menü yurtdışındaki diğer restoranlardan farklı.
Değinmek istediğim diğer bir konu oturma düzeni. Özellikle kalabalık saatlerde problem olabilir . Biz hafta içi ve öğleden sonra gittiğimiz için bir problem yaşamadık. Wagamama'da masaların altında bulunan raflara eşyalarınızı bırakabiliyorsunuz. Zaten "team" sizi bu konuda baştan kibarca uyarıyor yani yanınıza her an tanımadığınız biri oturabilir, siz o müşterinin yerini çanta ya da montunuzla gasp edemiyorsunuz. Aslında bu belki de hayatınızın aşkıyla tanışmanıza vesile olabilir. :o) Burada sosyalleşme amacı mı güdülmüş yoksa Japonlar dar alanlarda kısa paslaşmalar şeklinde yaşayan, ergonomik bir millet olduğu için mi durum böyledir onu inanın bilemiyorum.
Son olarak, kulağıma gelen dedikodulara göre Cadde şubesini açmak için çok fazla talep varmış ve Cadde'de dükkanı olan hali vakti yerinde bir hanımefendi Wagamama'ya "gelin açın ve sadece kardan bana belirli bir pay verin, hiç bir şeye karışmam" şeklinde teklif götürmüş. Üçüncü restoranın Akmerkez'de açılması düşünülüyormuş. Ben söyleyenlerin yalancısıyım. Bekleyelim görelim.

KEREVİZ SALATASI


Son derece pratik ve lezzetli.
      • Malzemeler:
1 adet orta boy kereviz
1 adet orta boy ha��lanm���� patates
1 adet havu��
Maydanoz
Limon
2 yemek ka�������� s��zma zeytinya����
2 di�� sar��msak
Tuz
2 yemek ka�������� ��z��m sirkesi
��eker

      • Yap��l������:

��nce sosu haz��rlad��m. Sar��msaklar�� ezdim ve kaseme koydum. Zeytinya���� ekledim. Bir limonun suyu ve iki yemek ka�������� sirkeyi de ekledim. Tuzu ve sirkenin ek��ili��ini als��n diye bir fiske toz ��eker att��m. Bu kar������m�� ����rpt��m. Sosun i��ine kerevizi rendeledim ve iyice kar����mas��n�� sa��lad��m. Ha��lanm���� patatesimi minik k��pler halinde do��rad��m ve ilave ettim. Havu�� rendeledim ve ekledim. Son olarak maydanozla s��sledim.

19 Mart 2008

SWISSOTEL -CAFE SUISSE'IN ZEYTİNYAĞLILARI ve TATLILARI

Cafe Suisse bahar ve yaz aylarında sırf manzarası için gidilebilecek süper mekanlardan biri. Açık büfe olması nedeniyle ilk çalıştığım şirkette de yurt dışından gelen konuklarımızı rahatlıkla ağırladığımız bir restoran. Bir dönem Mehmet'in Life&Style üyeliği sayesinde sık gittiğimiz yegane mekanımızdı. Bu arada bloga "Horeca" diye bir bölüm açtım ve burada gittiğimiz restoran, cafe ve barlar hakkındaki samimi fikirlerimi yazdım ve bundan sonra da yazacağım. Cafe Suisse, açık büfe olduğu için teker teker yemek detaylarına giremeyeceğim. Bana göre, zeytinyağlılar ve tatlılar konusunda çok başarılı ama ana yemekler söz konusu olduğunda defalarca gitmeme rağmen, maalesef bir kere de "olay budur" diyebileceğim bir lezzete rastlayamadım. Abartmayayım ama onları bu konuda sınıfı geçer bile bulmuyorum. Öte yandan gerek müşteri kitlesi, gerek servis elemanlarının nezaketi ve gerekse yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı benim "in" restoranlarımdan biri. Haftaya bir ziyaret yapsak mı acaba? Bir de toplu yemekler için Swissotel'in teknesini şiddetle öneririm. Muhteşem Boğaz'ın keyfini çıkarırken gayet leziz yemekler tatmak mümkün. Ben eski tekneleriyle bu keyfi yaşamıştım. Sanırım tekne şu anda yenilenmiş. Web sitesinden "The Istanbul" ile ilgili bilgilere ulaşılabilir.
Dip not: Horeca bölümünde adı geçen restoranlarla hiç bir alacak verecek durumum yoktur. Yazdıklarım tamamen tecrübeseldir. ( Türkçemizde böyle bir kelime yok şeklinde üstüme atmaca gibi atlamamanızı ayrıca rica ederim.) Kamuoyuna önemle duyurulur.

13 Mart 2008

MEYVE ŞEKERLİ MUFFIN




��stteki foto��rafta g��rd��kleriniz muffin, alttakilerse tek lokmal��k muffincikler :o) Ge��ti��imiz hafta sonu Mehmet'le Kad��k��y'e gittik. Uzun s��redir Baylan'da Kup Griye yemedi��imizi fark ettik ve rejimi bozdum. Bu arada 58 kg olmu�� durumday��m yani art��k baya���� bir " fit" oldum. ��nden bakan bu kad��n do��um yapm���� demez. Yandan bakan p��rtlayan g��b���� hazretlerini fark edebilir. Ne diyordum...Efendim Baylan'dan bir miktar meyve ��ekeri de alay��m dedim ve eve gelince meyve ��ekerli muffin yapt��m.
  • Malzemeler:
1-1,5 su barda���� meyve ��ekeri( portakal, kiraz, incir)
1 bardak toz ��eker
3 yumurta
3 yemek ka�������� yo��urt
1 su barda���� s��v�� ya��
1 paket ��ekerli vanilin
1 paket kabartma tozu
3 su barda���� elenmi�� un
  • Yap��l������:
Mutfak robotuma yumurta ve ��ekerleri koyup ����rpt��m. Sonra ya�� ve yo��urt ilave ettim. Elenmi�� una kabartma tozu ve vanilini kar����t��rd��m. Bunu da muffin kar������m��ma ekledim. ��yice ����rpt��ktan sonra meyve ��ekerlerimi ekledim ama bu sefer ����rp��c��y�� kullanmad��m. Bir ka����k yard��m��yla kar����t��rd��m. Alt�� adetlik muffin kal��b��m�� teker teker doldurdum. Tombi�� de��il de daha k��sa boylu muffinler elde etmek istedi��im i��in her bir kal��b�� yar��s��na kadar doldurdum. Zaten foto��rafta da g��receksiniz. Kalan malzemeyi de minik tart��let kal��plar��m��n i��lerine koydu��um ka����tlara bo��altt��m. Pi��erken eve ��ok ho�� meyvemsi koku yay��ld��. Pi��er pi��mez de Mehmet'le dayanamad��k ve so��umadan muffinciklerden birer tane yedik. Yazmas�� beden denemesi sizden. Afiyet olsun!

6 Mart 2008

AMARETTO'LU PEYNİR KEKİ ( CHEESECAKE)






Peynir keki (cheesecake) nedense hep kafelerde yenir. Ka����n��z misafirleriniz i��in peynir keki pi��irdiniz? Ben de uzun s��redir evde denemek istiyordum. Nas��l bir cheesecake olsun diye d������nmeme gerek yoktu. Siteyi takip edenler zaten Amaretto'ya olan d����k��nl������m�� biliyor. Tarif i��in yabanc�� siteleri kar����t��rd��m ve Arman K��r��m'��n eski yaz��lar��ndan yararland��m. Benimki olduk��a s��k�� dokulu bir kek oldu, pardon "yumurta bazl�� tatl��" . En alttaki foto��rafta (hen��z ��ikolata sosla kaplanmam���� cheesecake) g��rece��iniz ��zere kekimin ��st��nde hafif bir ��atlama oldu. Arman K��r��m'a g��re bu durum, fazla ����rpm���� olmam dolay��s��yla havalanmadan kaynaklan��yor. O da vars��n kusurum olsun. Mehmet k��vam ve lezzetten tam puan verdi.

Malzemeler:

  • Taban i��in:

1 paket Eti bur��ak bisk��vi

3 ka����k tereya����

1 su barda���� badem

1/2 su barda���� esmer ��eker

  • ��st�� i��in:

2 paket P��nar krem peynir

1 paket Ricotta peyniri

4 adet yumurta

1/2 ��ay ka�������� saf vanilya

1/2 su barda���� Amaretto

3 tatl�� ka�������� bu��day ni��astas�� ( evde m��s��r ni��astas�� yoktu)

3/4 bardak toz ��eker

  • S��slemek i��in:

80 gram bitter ��ikolata

Bir miktar badem (miktar�� size kalm����)

T��m malzemeler oda s��cakl������nda olmal��.

Yap��l������:

B��y��k��e bir kaseye Eti bur��ak bisk��vileri ufalad��m. Bademi Rondo'da ��ekip ekledim. Tereya����n�� ocakta yumu��at��p ekledim. Malzemeyi hafif��e ya��lad������m mandall�� kek kal��b��m��n (23 cm) i��ine yayd��m ve bir su barda���� yard��m��yla d��zleyip iyice yerle��tirdim.

Mutfak robotuma krem peynirleri ve ricottay�� bo��altt��m. Ricotta yerine krem peynir kullanabilirsiniz. Arman K��r��m da tavsiye ediyor. Toz ��ekeri de ilave edip p��r��zs��z, krema haline gelinceye dek ����rpt��m. ��ok fazla ����rpmamak gerekiyormu��. Daha sonra ni��astay�� ekledim ve tekrar ����rpt��m. Sonra yumurtalar�� teker teker ����rparak ekledim. En son, vanilya kar����t��rd������m Amaretto lik��r��n�� ekledim ve ����rpt��m. Haz��rlad������m malzemeyi taban��n ��zerine bo��altt��m. ��nceden 175 derecede ��s��t��lm���� f��r��n��mda 10 dk. kadar pi��irdim. Arman K��r��m'��n tavsiye etti��i ��ekilde pi��irdim ama ben toplamda 60 de��il 90 dakika pi��mesinin peynir kekini daha ba��ar��l�� yapt������ kanaatindeyim. Ya da ����yle s��yleyeyim. F��r��n��n��z��n huyuna suyuna g��re davran��n. 10 dk ge��tikten sonra f��r��n ��s��s��s�� 100 dereceye ayarlad��m ve 50 dk da bu ��ekilde pi��ti. Son 30 dk i��inse f��r��n ��s��s��n�� yeniden 175 dereceye ����kard��m.

Pi��me i��lemi tamamland��ktan sonra f��r��n��n kapa����n�� a����p keki 1 saat kadar so��uttum. Daha sonra kekin kenar��nda ince bir b����ak gezdirdim ve buzdolab��na koydum. Bu arada s��slemek i��in 80 gram bitter ��ikolata erittim ve bir miktar badem d��vd��m. Buzdolab��mdan ����kard������m kekin ��zerine erimi�� ��ikolatay�� f��r��a yard��m��yla yayd��m ve onun ��zerine de d��v��lm���� badem serptim. T��m foto��raflar yukar��da. Dayanamad��k, tatt��k ama dolapta bir gece beklerse s��per olacak. S��cak s��cak biraz bay��ltabilir. Afiyet olsun!

HEYOOOOO SÜT KÖPÜRTÜCÜ BULDUM !







Sonunda murad��ma erdim. Tchibo yeniden s��t k��p��rt��c�� getirmi��. Tabi hemen atmaca gibi kendimi reyona att��m. Kalabal������n aras��ndan bir tane kap��verdim. Ne hikmetse, bizim buradaki Tchibo her daim ana baba g��n��. Bir kalabal��k, bir kalabal��k sormay��n. Denemek i��in derhal birer espresso yap��ld��. Kesinlikle s��per. Herkese tavsiye ederim. Foto��raflardan zaten anlayacaks��n��z.

TEKNİK PROBLEM

Sitenin başlık bölümünde arka planda gördüğünüz fotoğrafı deneme amaçlı yerleştirmiştim ama teknik bir sorundan dolayı maalesef kaldıramıyorum. Umarım önümüzdeki günlerde bu sorunu çözerim.

3 Mart 2008

BRUSCHETTA



Bug��n Kerem'le y��r��y����e ����kt������m��zda Caddebostan Migros'a da u��rad��k. Sebze meyve reyonunda g��z��m fesle��enlere ili��ti. A��z��m suland�� resmen. Acaba ne yapsam, pesto soslu makarna m�� derken akl��ma bruschetta d����t��. Tanr��m, neden ben de yemek yemeyi sevmeyen ve sadece ya��amak i��in beslenen insanlardan olam��yorum. Yok, olmuyor i��te olmuyor. Can ����k��yor huy ����km��yor. ��n��allah verdi��im kilolar�� hemen geri almam. Ge��elim tarifime. Bu arada kendime kepek ekme��inden, Mehmet'e ise hamburger ekme��inden bruschetta yapt��m.

  • Malzemeler:

3 dilim kepek ekme��i

1 adet yuvarlak hamburger ekme��i


3 adet salk��m domates


3 di�� sar��msak


S��zma zeytinya����


3-4 yaprak taze fesle��en


Balsamik sirke ( dilerseniz nar ek��isi de olabilir)


Parmesan peyniri( bende yoktu ka��ar peynir kulland��m ama ��zmir tulumunu tercih ederdim)



  • Yap��l������:


Salk��m domateslerimi minik k��pler halinde do��rad��m ve 1 di�� minik sar��msakla beraber balsamik sirke katarak marine ettim. Domatesleri bu ��ekilde buzdolab��nda bir s��re bekletebilirsiniz. Fesle��en yapraklar��n�� y��kad��m ve ince ince k��yd��m. Dilim ka��ar peynirini minik minik kareler ��eklinde do��rad��m. Parmesan neden yok diye hay��fland��m ve al����veri�� listeme derhal ekledim.
Kepekli ekmek dilimlerimin ve ���� halka halinde do��rad������m hamburger ekme��imin ��zerlerine f��r��a ile zeytinya���� s��rd��m ve ��nceden ��s��t��lm���� f��r��n��mda renkleri alt��n sar��s��na d��n������nceye kadar k��zartt��m. Yakla����k 4-5 dakika kadar. Bu arada ekmeklerin ba����nda beklemekte fayda var ����nk�� bir anda yanabilirler. F��r��ndan ����kard��ktan sonra tutulabilecek kadar so��uduklar��nda ��zerlerini ortadan ikiye b��l��nm���� di��er sar��msaklarla ovalad��m ki sar��msak lezzeti ekme��e ge��sin. Domatesi marine ederken de k������k ezilmi�� bir sar��msak ilave etmi��tik. Dilerseniz domatese sar��msak eklemeyebilirsiniz. T��m ekmek dilimlerini sar��msakla ovduktan sonra ��zerlerine marine edilmi�� domates ve k��y��lm���� fesle��en ekledim. Son olarak ta peynirle s��sledim. Tabi o muhte��em kokuya dayanamad��m ve foto��raf ��ektikten sonra birini hemen mideye indirdim. M��kemmel, m��kemmel, ben bu lezzete bay��l��yorum.