27 Şubat 2008

PEYNİRLİ MISIR EKMEĞİ




M��s��r ekme��i bana g��re ince mevzu. Yukar��da g��rd������n��z, f��r��n��mdan yeni ����km���� ve mis gibi kokan lezzet ise ne ekmek, ne kek desem do��ru olur. Tarif, daha ��nce ��al����t������m i�� yerimdeki a������m��za ait. Bana gelince sert ve f��r��nlanm���� kal��n m��s��r unundan yap��lan, "esas" m��s��r ekme��i olan versiyonu seviyorum. ����yle s��cak s��cak m��s��r ekme��i de manda yo��urdunun i��inde ne yenirdi ��imdi!
Bu modern m��s��r ekme��i. Tad�� kafelerde ya da restoranlarda kuver dahilinde gelenlere benziyor. ��imdi ge��elim tarifime.
  • Malzemeler:
2 yumurta
1/2 su barda���� zeytinya����
2 su barda���� m��s��r unu
1 su barda���� beyaz un
1 su barda���� yo��urt
1 paket kabartma tozu
1 tatl�� ka�������� tuz
Ezine peyniri
  • Yap��l������:
Yumurtalar��, ya����, yo��urt ve tuzu robotumun malzeme sepetine koydum ve ����rpt��m. M��s��r unu, beyaz un ve kabartma tozunu ayr�� bir kapta kar����t��rd��m ve kar������m��ma ekledim. Biraz daha ����rpt��ktan sonra kal��p Ezine beyaz peynirden yakla����k iki parmak kal��nl������nda kestim. Gramaj�� hakk��nda bir fikrim yok. Bir t��rl�� mutfak tart��s�� alamad��m. Di��er ��l����leri ��l���� kaplar��mla hallediyorum ama peynire ��are d������nemedim. En k��sa zamanda bir tane alaca����m. Peynir miktar�� abartmamak kayd��yla sizin tercihinize kalm����. Bu tarif ��ok pratik ama bir o kadar da leziz. ��sterseniz kek kal��b��na isterseniz tepsiye d��k��n. Benim k������k tepsim olmad������ i��in tart kal��b��ma d��kt��m ve 160 derecede, ��nceden ��s��t��lm���� f��r��nda 45 dk. pi��irdim. Yumu��ac��k ve pek lezzetli oldu. Misafirlerime ��zellikle yaz d��neminde de��i��ik salatalar yapt������mda bu ekmekten de ikram ediyorum. Zeytinya��l�� yap��ld������ i��in gayet hafif. Dilerseniz light beyaz peynir ve light yo��urt da kullan��labilir. Afiyet olsun!

21 Şubat 2008

SEBZELİ HİNT BÖREĞİ / VEGETABLE SAMOSA




Hint yemekleri denilince insan��n akl��na hemen baharat gelir. Hatta Hintlilerin teninin koktu��una dair geyik yap��l��r durulur. ��lk i��yerim olan Japon ��irketinin Kuveyt ofisinde s��k s��k telefonla��t������m��z Hintli bir i�� arkada����m vard�� ama hi�� kar����la��mad��k. O y��zden bu konuya yorum getiremeyece��im. Yorum getirebilece��im konuysa a����zlar��n�� a��madan konu��maya ��al����t��klar��ndan ��ngilizcelerini anlamak i��in sab��r gerekti��i. Bir g��n telefonda dayanamad��m ve arkada����ma "Ne diyorsun anlam��yorum, yaz da g��nder (e-posta,) ya da tane tane konu��" demi��tim ve normal konu��maya ba��lam����t��. O g��n bu olay�� kas��tl�� yapt������n�� d������nm����t��m. Bilemiyorum g��nah�� boynuna :o)
Bir s��redir Mehmet'e de Hint restoran�� denemeliyiz diyorum. ��stanbul'da benim bildi��im ���� tane restoran var. Sultanahmet'te bulunan Dubb Indian, Talimhane'deki Musafir ve Cihangir'de bulunan Taj Mahal. Ama hangisine gitmek gerekir derseniz bir fikrim yok. Deneyen varsa ve yorumlar��n�� bizlerle payla����rsa sevinirim. Ben de madem ��imdilik gidemiyoruz, evde bir��eyler deneyeyim dedim ve ilk denememi bug��n ger��ekle��tirdim. Baharl��, patatesli ��i�� b��re��e benzer bir b��rek bu. Damak tad��m��za uygun. So��uk so��uk daha ��ok be��endim. Mehmet ��nce enteresan bir ��ey bu dedi sonra yedik��e yedi ve sevdi��ine karar verdi. Ge��elim tarifime. Tarif i��in yerli yabanc�� siteleri ara��t��rd��m.
  • Malzemeler:
  • Hamur i��in:
400 g beyaz un
Tuz
Su
Kekik otu ( ben koymad��m)
  • ����i i��in:
4 adet ha��lanm���� patates
Yar��m su barda���� donmu�� bezelye
1 tane ye��il sivribiber
Yar��m ��ay ka�������� zencefil
1 ��ay ka�������� toz ki��ni��
1 ��ay ka�������� garam masala
1 ��ay ka�������� tane kimyon
Yar��m ��ay ka�������� zerde��al
K��rm��z�� tozbiber
Tuz
  • Yap��l������:
Hamuru sadece un, su ve tuzla haz��rl��yoruz. Bence isterseniz yumurta da koyabilirsiniz. ��zerine nemli bir bez kapat��p buzdolab��na koyuyoruz ve i�� malzemeyi haz��rlamaya ba��l��yoruz.
Wok tavama ���� yemek ka�������� s��v�� ya�� koydum. M��s��r��z�� ya���� olabilir. Kimyon tanelerini i��ine att��m ve renkleri kahveye d��nene kadar ��evirdim. Dikkat edin yanmas��n. Bu arada taze zencefil kullanmak gerek ama ben bulamad��m o y��zden toz zencefil kulland��m. Zencefili ekledim. ��nce ince do��rad������m sivribiberi de kat��p yakla����k bir dakika kadar pi��irdim. Ha��lanm���� ezilmi�� patatesleri ve s��cak suda bekletti��im ve ezdi��im bezelyeleri ekledim. Daha sonra t��m baharatlar�� katt��m ve lapaya iyice yedirdim. Bu arada Garam Masala'y�� Caddebostan Migros'ta buldum. Arifo��lu markas��n��n d��nya lezzetleri serisinde mevcut. Tabi Hindistan'da yerel halk��n kulland������n�� tutar m�� bilmem ama pek sevdim. K��fte yaparken kullanmay�� d������n��yorum. Bir de web sitelerinden birinde kimyon tanelerini kavururken ��eytanotu (Asafetida) da kullan��lmas�� tavsiye edilmi��. Ara��t��rd��m bakt��m ��lkemizde bu ot tedavi ama��l�� kullan��l��yor. Aktarlarda bulunabilir san��r��m. Dilerseniz deneyebilirsiniz. Bir de i�� malzemeye kaju f��st������ (cashew) da ekleyebilirsiniz. Ben bir miktar koydum.
���� malzemem de haz��r olunca hamurumdan orta b��y��kl��kte yumrular ald��m ve oklavayla daireler a��t��m. Daireleri ikiye b��ld��m. Elde etti��im yar��m dairelerin ortas��na i�� malzemeden koydum ve huni ��eklinde birle��tirerek kenarlar��n�� kapatt��m. Daha sonra bundan vazge��tim. A��t������m 1 cm. kal��nl������ndaki yufkalar�� hamur kesiciyle ����genler olu��acak ��ekilde kestim. ����genlerin i��ine malzeme koydum ve muska b��re��i gibi kapatt��m. Dilerseniz haz��r yufkayla da yapabilirsiniz diye d������n��yorum. Yaln��z haz��rlad������n��z b��rekleri ��st ��ste koymay��n yap������rlar. Aralar��na un serpin. Buzolab��nda bekletebilirsiniz. S��v��ya��da alt��n sar��s�� oluncaya kadar iyice k��zart��n ve ka����t havluda bekleterek fazla ya��lar��n�� al��n. Afiyet olsun!

19 Şubat 2008

ÇİKOLATALI TARÇINLI EKMEK








Bu ak��am yapt������m ��ikolatal��, tar����nl�� ekmek. Ancak saat 21:30 gibi haz��r olabildi ve o saatte evdeki mis gibi ekmek kokusuna dayanamad��k ve birer kahve yap��p yedik. :o) Evde ceviz olmamas��na hay��fland��k. Ceviz de katabilseydim ��ok daha leziz olacakt��.


  • Malzemeler:


1 paket S��ke yedi tah��ll�� ekmek unu kar������m��

Damla ��ikolata

320 ml su

Tar����n



  • Yap��l������:


Ekmek makinemin hamur haznesine suyu koydum. Unu ve mayay�� da koyduktan sonra "malzeme ekleyebilirsiniz" sinyalini duyunca damla ��ikolatalar�� ve istedi��im kadar tar����n�� ekledim. Asl��nda ��avdar unuyla yapmak isterdim ama evde sadece tah��ll�� ekmek unu kalm����t��. Gayet lezzetli oldu. Bu arada yukar��daki kahve fincanlar��m�� Mudo'nun Kad��k��y'deki indirim ma��azas��nda buldum. Kupadan k������k ve T��rk kahvesi fincanlar��ndan b��y��k, yani orta boy ve lungo espresso i��in ideal.

IL PADRINO+, ATAŞEHİR

Bir türlü fırsat bulup yazamadım. Bu restorana gittiğimiz tam tarihi hatırlayamıyorum çünkü beynimi, daha doğrusu tümüyle Ben'i biricik oğluşuma adamış durumdayım. Durum zaman zaman çok zor olsa da memnunum. Çok keyifli bir şeymiş bebek sahibi olmak. Eşimle beraber bu dünyalar tatlısı varlığa sağ salim sahip olduğumuz için sık sık şükredip duruyoruz.
Geçtiğimiz haftalarda konum olarak annemlere çok yakın olması ve daha önceleri Caddebostan Il Padrino'yu bir kaç kez denemiş ve memnun kalmış olmamız nedeniyle, her ne kadar İtalyan mutfağı ve kebapçı bir arada olayı enteresan gelse de gitmeye karar verdik. Annemlere yakın olması her an oğluşumuza ulaşabilmemiz açısından ve de İstanbul trafiğinde zaman kaybedip de keyifli ama kısa süren yemek keyfi durumunu ekarte etmemiz açısından süper oldu.
Alt kat kebapseverlere ayrılmış. Üst kat ise İtalyan mutfağı. Oldukça büyük, dolayısıyla ferah bir restoran. Havalandırma çok iyi çalışıyor. Gerçi biz gittiğimizde pek kalabalık değildi. Sigara içilmeyen bölüm mevcut ama aynı salonda. Maalesef İstanbul'da bebekle gidebileceğiniz ve gerçekten sigara içilmeyen salonu olan restoran yok denecek kadar az. Bilen varsa ne olur yazsın. Memlekette doğal olanı sigara içmek, bizse azınlığız. Gelelim ne yedik ne içtik. Her ne kadar diyette olsam ve o gün sadece et ve salata yemeyi kafama koymuş olsam da evdeki hesap çarşıya uymadı. Salata olarak "Insalata Sfiziosa" ısmarladık ve bölüştük. Türkçe meali yeşil salata, domates, roka, suda mozzarella peyniri ve dana jambon. Dayanamadım Caddebostan şubesinden aşina olduğum "Tagliatelle Paglia E Fieno" yani karidesli, mantarlı ve kremalı yassı spagetti siparişimi verdim. Yok artık krema, hem de diyette. Kendime söyleyecek söz bulamadım. Bu arada diyetseverler bugünkü Vatan'da Selahattin Duman'ın yazısını kaçırmayın. :o)
Mehmet tabi pizzada karar kıldı. O da klasik "Quattro Stagioni Pizza" yani mozzarella peyniri, enginar kalbi, mantar, dana jambon ve mısırlı pizzayı ısmarladı. Şarap olarak Doluca Villa klasik kırmızı şarap tercih ettik. Ben uzun süredir beyaz şarap içemiyorum. Makarnamdan pek memnun kaldım. Tam kararında pişmiş, kremalı sos gayet kıvamında ve miktar olarak da Rosario'daki kuş doyuran gibi değildi gayet doyurucuydu. Mehmet ise pizzasındaki normal jambon yerine Prosciutto'yu tercih edeceğini ve jambonlu kısmın gerektiğinden kuru olduğunu ifade etti. Tatlı sırası geldiğinde kendi kendime titre ve kendine gel dedim, diyettesin. Dolayısıyla tatlı kısmını es geçtik ve sadece kahveyle bitirmeye karar verdik. Bu arada görevlileri ayrıca takdir ettiğimi belirteyim. Servis elemanları sorduğumuz her soruya tatmin edici cevaplar verebildiler. Son derece kibar ve sempatiklerdi. Sanırım bir kısmı Caddebostan'dan transfer. Kahve olarak "Il Padrino espresso" yani Amarettolu espresso içtik. Bir Amaretto-sever olarak daha ne isteyeyim. Sonuç olarak bizim için ideal mekan. Hem sevdiğimiz mutfak, hem annemlere çok yakın, aklım oğluşta kalmaz. Bence deneyin.

13 Şubat 2008

SEVGİLİLER GÜNÜ İÇİN SEVGİYLE YAPILMIŞ ELMALI CEVİZLİ TARTÖLETLER :o)










Sevgililer g��n��n�� kutlamak gibi bir adetimiz yok. Yeni tan����t������m��z d��nemlerimizde kutlam����l������m��z olmu��tur. Bug��n i��in i��imden minik bir ho��luk yapmak geldi. Mehmet i��in kalp ��eklinde elmal�� cevizli tart��letler yapt��m. Bu arada diyetimi de bozdum. S��rf tad��na bakacakt��m g��ya. Bir ��s��r��k ald��m ve kendimi tutamad��m ka��la g��z aras��nda bir de kahve yap��verip resimde g��rd������n��z kocaman tart��letlerden iki tane yemi��im. Sonra kendime ��ok k��zd��m ama son pi��manl��k neye yarar!!!










  • ELMALI CEV��ZL�� TART��LET




  • Malzemeler:


Hamur i��in malzeme tarifi vermeyece��im. Balkabakl�� tart��letteki hamurun ayn��s��n�� yapt��m sadece biraz Amaretto ekledim. Siteyi takip edenler bu kad��n da Amaretto ile kafas��n�� bozdu diyebilir. Yalan da say��lmaz, bozdum biraz.



  • ����i i��in:
  • 3 adet orta boy elma
  • Diledi��iniz kadar tar����n
  • Ceviz i��i
  • ��eker





Hamurumu merdaneyle a��t��m ve kalp ��eklindeki kal��plar��ma yerle��tirdim. Elmalar�� rendeledim. Ceviz i��ini ufalad��m ve bir miktar tar����n bir miktar da ��eker ekleyip kar����t��rd��m. Tart��let harc��m haz��r oldu. Harc��m�� hamurlar��n ��zerine yayd��m. Sonra ��st k��s��mlar��n�� da farkl�� farkl�� kalan hamurlarla s��sledim. Bu arada bu tart��letleri Kerem bebekle beraber yapt��k. Kerem bebek mama sandalyesinden bana "dededede" ve " bababbab" ��eklinde yard��mc�� oldu. Tabi bir s��re sonra kendisiyle ilgilenmedi��im i��in sinirlendi ve avaz�� ����kt������ kadar ba����rmaya ba��lad��. O y��zden s��sleme k��sm��n�� istedi��im gibi yapamad��m. Biraz pald��r k��ld��r bitiriverdim. Neyse buna da ����k��r. 175 dereceye ayarlad������m f��r��n��mda 40 dakika kadar pi��irdim. ����kar��p so��uttum biraz pudra ��eker serptim. Pek lezzetli oldular. Zaten elma ve cevizli olup da lezzetli olmayan bir pasta d������nemiyorum. Afiyet olsun.



7 Şubat 2008

PUCCİ +

Aklımdaydı bir türlü yazamadım . Son dönemde bebişi anneme bir kaç saatliğine bırakıp küçük kaçamaklar yapabiliyoruz. Bunlardan biri Pucci+ diğeri de Ataşehir'deki İl Padrino+. Bu "plus" olayı da pek bir moda oldu. Bugün Taksim Gümüşsuyu'ndaki Pucci'den bahsedelim biraz. Manzarası, müşteri kitlesi, yemekleri ve dekorasyonuyla pek hoş geldi bana Pucci. Biz öğle yemeği için gidebildik doğal olarak ve biz gittiğimizde restoranda civardaki beyaz yakalılar, bazı bohem tipler ve bir de Japonlar vardı. Öğle yemeğinde promosyonlu suşi mevcut, meraklısına duyurulur. Gelelim ne yediğimize. Ben emzirdiğim için alkol almadım, oysa şarap mayalı meyve kapsamında içilebilirmiş. Mehmet bira tercih etti. Yemek olarak "ızgara levrek salata"yı bölüştük. Hem levrek hem kırmızı et olur mu olmaz mı derken "Cafe de Paris soslu bonfile" ısmarladım. Neymiş insan obur olunca oluyomuş. Sevgili Mehmet "Pucci bonfile"de karar kıldı. Bana göre Pucci'deki tek problem bir ara mutfaktan geldiğini sandığım kızartma kokusuna benzer garip kokuydu. Ama keyfimiz pek yerinde olduğu için onu da önemsemedik. Daha sonra Mehmet'in bir arkadaşı doğum gününü mekanda kutladı tabi biz bebişkomuzu bırakamayacağımız için katılamadık. Bence akşam yemeğine de gitmek gerek.

5 Şubat 2008

ROKFORLU MAKARNA


Bug��n ��yle ne pi��irsem ne pi��irsem diye d������n��rken dolapta buldu��um malzemelerden a��a����daki tarif ����kt��. Bir de f��r��n tavuk yapt��m. Bu arada 35 g��nd��r emziren anne diyetindeyim. Do��umdan beri de 21 kg vermi�� durumday��m. Pek lezzetli bir makarna oldu ama sadece tad��na bak��p kendimi frenledim. Malum ��n��m��z yaz. Bu arada durum komik. ����nk�� dolap tamtak��r, yar��n al����veri��e gidece��im, ama dolapta olan rokfor ve labne sanki her an elimin alt��nda olan malzemelermi�� gibi. Ge��elim tarifime:





  • Malzemeler:


400 g makarna

2 ��orba ka�������� labne (light da olur)

70 g rokfor

2 di�� sar��msak

S��v�� ya��



  • Yap��l������:


Makarnam��z�� ha��layal��m ve s��zelim. S��v�� ya���� tencereye koyal��m, ezilmi�� iki di�� sar��msa���� ilave edelim. Sar��msaklar biraz ��ld��kten sonra makarnay�� ilave edip tencerede alt ��st edelim. Sonra iki ��orba ka�������� labne ve k������k par��alar halinde do��rad������m��z rokfor peynirini ekleyip kar����t��ral��m. Rokfor erisin ve makarnaya labneyi de iyice yedirin. Servis yaparken ben maydanozla s��sledim taba����m��. Biraz de��irmen karabiber serpin ve servise haz��r. Ger��ekten pek leziz oldu. En yak��n zamanda ��spanakl�� rokforlu makarna tarifimi de verece��im. Takipte kal��n. Bu arada bu g��nderiyi ��u anda ��zerime t��rmanm���� olan d��nya tatl��s�� o��lu��umla yaz��yoruz. Daha do��rusu o s��yleniyor dedede deeeededeeeee dedeeeee... Bizimkinin ilk kelimesi "dede", ya sizinkininki? :o)