27 Haziran 2007

KARGALARDAN KURTULMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİNİ YAŞAMAK İSTİYORUM!




Mor ve pembe petunyalarım, çiçekli begonyalarım



Siz de kargalardan mustarip misiniz? Hain kargalar balkonumdaki çiçeklerimi yiyorlar. Hayır buna yemek denmez didik didik edip kaçıyorlar. Bir de yatak odamızın camı açık uyursak sabah saat 5 civarı karga serenatlarıyla uyanıyoruz. Nasıl bir işkencedir bu. Serenat denmez buna çünkü serenat denilen şey hoş olur. Bu tamamen işkence. Sevgili Mehmet sapan olsa, tüfek olsa, nişan alabilen herhangi bir nesne olsa gibi yaklaşımlarda bulundu. Bu kargalar ne işe yarar? Var mı bi zoolog aranızda? Doğanın dengesi için bi anlamı var mı? Ben hiç kargasever duymadım, siz duydunuz mu? Var mı bunlardan kurtulmanın yolunu yordamını bilen...







24 Haziran 2007

ZEYTİNYAĞLI ÇALI FASULYE


Hava o kadar s��cak ki, ac��km��yorum. Ac��kt������mda da so��uk yiyecekler yemek istiyorum. Bug��n zeytinya��l�� ��al�� fasulye pi��irdim.
  • Malzemeler:
600 g ��al�� fasulye
1 adet orta boy so��an
Yar��m ��ay barda���� zeytinya����
2 orta boy domates
Tuz, ��eker
��sterseniz maydanoz
2 bardak su
  • Yap��l������:
��al�� fasulyelerin u��lar��n�� ve k��l����klar��n�� temizleyip iyice y��kad��m. Besin de��erlerinin kaybolmamas�� i��in sebzeleri y��kad��ktan sonra kesmek gerekiyormu��. So��an�� ve domatesleri kabuklar��n�� soyup k������k k��pler ��eklinde do��rad��m. Tencereme so��an��n yar��s��n��, do��ranm���� domateslerden birini ve boylamas��na ��eritler halinde do��rad������m fasulyelerin yars��n�� yerle��tirdim. Biraz tuz ve zeytinya����n��n da yar��s��n�� gezdirdim. Kalan malzemeleri tekrar ayn�� ��ekilde ��zerine ilave ettim. 1 tane k��p ��eker ekledim. ��nce y��ksek ate��te kaynad��ktan sonra k��s��k ate��te, 2 bardak su ekleyerek pi��irdim. Fas��lyenin cinsine g��re su koymak ya da koymamak gerekiyor. Ben hep ayn�� markay�� al��yorum ve ��ok su ��ekiyor. O y��zden 2 bardak su ilave ediyorum. ��zerin�� seviyorsan��z ince k��y��lm���� mazydanozla s��sleyip so��uk servis yap��n. Bir de so��uduktan sonra ��ok az zeytinya���� gezdiriyorum. Afiyet olsun.

22 Haziran 2007

HABİTAT ADDRESİSTANBUL'DA AÇILMIŞ

Hep homini gırtlak yazacak değiliz ya. Bugün oğluşumun rutin kontrolü için doktora gittik. Aslan parçası oğlum:o) 2280 g olmuş. Maşallah! Sonrasında Çin yemeği yemek istediğim ama saat erken olduğu için zaman geçirmek üzere Addresİstanbul'da açılan Habitat mağazasını gezmek istedim. Bilgi için: http://www.icmimarlarodasi.com/default.asp?pid=108&cid=386 Zevk sahibi genç modernlere hitap ediyormuş. E demek ki ben zevk sahibi değilim. Öyle ahım şahım bişeye rastlayamadım ve de fiyatlar çok uçuk. Balkonuma koymak için ahşap bahçe sandalyesi beğendim, tanesi 390 YTL. Evirdim, çevirdim baktım herhalde algılayamadım. Ağaç işte kardeşim ağaç, nedir yani. Alternatifi o kadar çok ki, Mudo Home, Ikea, Garden Life var da var yani. İçimden talep ettikleri rakamları ödeme hissisin gelebilmesi için beni şaşırtmaları lazım. Üzgünüm ama Habitat'ta bana göre bir numara yok. Beğendiğim iki üründen bahsedeyim. Bir tanesi mutfak için baharat seti. Hiç bir yerde görmediğim hoş dizaynı vardı. Ama sevgili Mehmet'in sana iki takım Limoges aldım, bak bu sallanıyo, zaten ne olduğu da belli değil, bu fiyata değmez vs. vs. şeklindeki yaklaşımlarından sonra pes ettim. :o) Bir de baş kısmı hayvan figürlerinden yapılmış mini bowling setine bayıldım ama oğlumun böyle şeylerle oynayabilmesi için bayağı bir büyümesi gerek. ( Tabi önce doğması gerek). O yüzden kıstım kuyruğumu hiç bir şey almadan çıktım. Gene de gidin ve gezin. Bakınız Evropa'lı modern zevk sahibi gençler neler alıyor. http://www.habitat.net/

21 Haziran 2007

HARDALLAR


Dün kanepe yaparken kullandığım hardallar. Büyük marketlerde bulabilirsiniz. Maille provensal hardal ve eski usul Dijon hardalı.

20 Haziran 2007

KANEPE ALIR MIYDINIZ? / CANAPé





Sıcaklardan had safhada bunalmış ve de bulanmış durumdayım. Yapmak ve yayımlamak istediğim bir sürü yemek var ama artık sekizinci aydayım ve kilo konusunda kontrollü gitmek istiyorum. Yani yapınca yiyorum o yüzden en güzeli yapmamak :o) Toplamda 11 kg aldım ve yerimde sayıyorum. O yüzden sebze, meyve ve et ağırlıklı besleniyorum. Bu sıcakta dışarı çıkamadığım ve klimanın altında baygınlık geçirmekten çok sıkıldığım için eğlenceli bişeyler yapmak istedim. Aklıma en son geçen yaz yaptığım kanepeler geldi. Biraz uğraştırıcı ama eğlenceli. Sizlerle paylaşmak istedim. Bu arada size iki farklı hardal önereceğim. Kanepeleri yaparken kullandığım ve de bizim evde sık tükettiğimiz et, tavuk, sosis, sucuk ve benzerleriyle çok yakışan iki leziz hardal. Bir sonraki gönderide resimleriyle yazacağım.
  • Malzemeler:
6-7 tane tost ekmeği
Beyaz krem peynir
Maille provensal hardal( siz alternatif sos kullanabilirsiniz)
Maille eski usul Dijon hardalı
2-3 adet kornişon turşusu
Ton balığı
Çeddar peynir
Gouda peynir(alternatif kullanabilirsiniz)
Kiraz domates
Halka siyah zeytin
Halka doğranmış yeşil biber ve baharatla(kekik, acı kırmızı biber, sarımsak, tuz, şeker, karabiber, domates ve/veya salça. Şebnem sağolsun yazmayı unutmuşum o sorunca ekledim ben de siteye. Bu hamişlik akıl bırakmadı bende) pişmiş ve soğutulmuş sosis
  • Yapılışı:
Tost ekmeklerini ekmek kızartma makinasında ısıtabilirsiniz ve sonra kesebilirsiniz. Benimkiler çok tazeydi ve kurabiye kalıbı kullanacağım için sadece dikdörtgen kestiğim bir taneyi kızarttım. Kalpli kurabiye kalıbımla ekmeklerden kalpler çıkardım. Üzerlerini de istediğim gibi süsledim. Hepsini burada teker teker anlatmayacağım, zaten resimden çıkarabilirsiniz. Bazılarını üzerine beyaz krem peynir sürdüm. Çeddar peyniri de kalpli kurabiye kalıbıyla çıkarıp kalp ekmeğin üzerine yapıştırdım. Üzerine kiraz domates dilimi, halka zeytin koyabilirsiniz. Hatta kalbin yarısına hardal sürebilirsiniz. Bir diğer kanepede halka doğranmış kornişondan gözler yapıp, ton balığı ilave edip, gouda peynirden sopa şeklinde burun yapabilirsiniz. Ya da halka sosislerle süsleyebilirsiniz. Görüntü olarak şık ve de son derece leziz kanepeler. Deneyin derim.

15 Haziran 2007

İÇSEK İÇSEK KAFEİNSİZ NE İÇSEK?









Oğluşumun şansına hava çok sıcak. Yarabbi bendeki nasıl bir kısmettir. Evlenirim kar fırtınası olur ve yollar kapanır, doğurmaya kalkarım kuraklık olur. Yok mu bunun bir ortası. Soğuk bişeyler yemek ve de içmek istiyorum. Kafein yok, o yok, bu yok. Ne içeceğim ben derken, aklıma House Cafe'nin limonatası düştü. Bu sene hiç gitmedik House Cafe'ye bu arada. Geçen yaz Nişantaşı şubesinde karpaçyolu pizza yerken ve üzerine de o leziz limonatalarından içerken yan komşuları (anladığımız kadarıyla House Cafe'ye had safhada sinir olmaktadırlar) mangal yaktı ama ne duman. Ben duruma sinirlenmedim aksine çok komik geldi eğlendim. Mis gibi mangal dumanı eşliğinde karpaçyolu pizza, naneli limonata. Bir anda kaçışmaya başlayan House Cafe sakinleri ve de şaşkın servis elemanları... Pek hoştu. Her neyse konu dağıldı. Diyecektim ki bu House Cafe'nin limonatası çok ama çok güzel, bayılıyorum. Fiyatlar da güzel tabi de. Ben seviyorum mekanı çünkü ter kokan servis elemanları yok. Servis elemanlarını ayrıca seviyorum, üniversite öğrencileri falan sanırım, kızıl saçlı, piercingli, rastalı uçuk kaçık elemanlar. Zaten limonataya değil mekana, kaliteye para ödüyorsunuz neyseki bizim bu tarafa Caddebostan'a açıldı da iyi oldu. Burada pek "mangal dumanı" durumu mümkün görünmüyor. Ortaköy şubesi de güzel ama en büyük Caddebostan!

Bir de Gloria Jeans Cafe'nin limonatası çok ama çok kötü, sanırım konsantre. Aldıkları rakam da House Cafe'den yüksek.

GJ servis elemanı ( gülümseyerek) : "Nasıl efendimbeğendiniz mi limonatamızı?"
Ben( kaşındı bu eleman şimdi) : "Hayır hiç beğenmedim şeker küpü gibi, içimi baydı."
GJ servis elemanı( tam gülümseyerek) : "E söyleseydiniz üzerine buz eklerdik. "
Ben (dumur dumur) : -------------




Şimdi gelelim limonata tarifime, House Cafe'ninki kadar süper olmasa da benim tarifim de hiç fena değil. Serinlemek isteyenlere. Bu arada onların sırrını bilen varsa bana da öğretsin. Katkı maddesi kullandıklarından şüphelenmekteyim. Bilemiyorum.




  • Malzemeler:

6 adet limon (lime nam-ı diğer misket limon bulsaydım çok süper olacaktı)
1 su bardağı nane
2 adet portakal
Buz
Kiraz

Şurup için:
1,5 bardak toz şeker
2,5 bardak su

  • Yapılışı:
1,5 bardak toz şeker ve 2,5 bardak suyu kaynattım ve soğuttum. 6 limonun ve 2 portakalın suyunu sıktım. Büyükçe bir kasede ikisini karıştırdım. Taze nane yapraklarını ekledim. Limon kabuğu rendeledim ve buzdolabıma koyup iyice soğuttum. Sonra süzdüm. Servis yaparken, bardağıma 2-3 adet sapı ayıklanmış kiraz attım, 2-3 yaprak kıyılmış nane ekledim( siz yapmayabilirsiniz), bolca buz koydum. Karışımla ekleyeceğiniz soğuk su oranı bire üç olmalı. Limonla ve naneyle süsledim. Şimdi de o resimde gördüğünüz limonatayı içip bu gönderiyi yazıyorum. :o) Afiyet olsun!

10 Haziran 2007

POLONEZKÖY CİVARINDA UYGUN FİYATLI YEMEK İÇİN

Uzun süredir Polonezköy'e gitmiyorduk. Bu hafta sonu hadi dedik gidelim. Hamile olduğum için havuza gitme durumum yok. Açık havuzlar her zaman riskli kapalı havuzlar için en azından Hepatit B testi falan isteniyor. Gerçi ülkemizde havuz kültürü maalesef yerleşmemiş, insanlar duş almamak ya da bone takmamak konusunda diretiyor. O zaman bu havada ne yapılır doğayla bütünleşilir. Polonezköy'e gidelim ama bir kahvaltıya ya da bruncha dünyanın parsını vermesek de düzgün bir şeyler yiyebileceğimiz bir yer bulsak modunda başladım nette aranmaya. E arayan bulurmuş misali Güzel Vadi Restoran'ı keşfettik. Polonezköy'ün içi maalesef sosyetik olmuş artık. Bir de aşırı kalabalık. Leonarda'ya gidelim tikilik yapalım modunu geçmişiz zaten. Güzel Vadi, Polonezköy'ü geçtikten sonra Riva Yolu üzerinde Bozhane mevkii denilen yerde, son derece lezzetli et yiyebileceğiniz ve de bol miktarda oksijen alabileceğiniz fiyatları da son derece makul bir yer. Problem olabilecek tek nokta mangalı masanıza getiriyorlar ve etlerinizi, sebzelerinizi siz pişiriyorsunuz. Kalabalık değilse onlar sizin için pişirebiliyorlarmış. Sevgili Mehmet ben şehir çocuğuyum ne anlarım mangaldan şeklindeki kem ve kümden sonra gayet güzel mangal yaptı bana. Ben de bayıla bayıla yedim. Ne yapalım Kerem bebek etobur, hem de kırmızı et olacak öyle tavuk veya balık sevmiyoruz bu aralar. Gerçekten çok enteresan. Kırmızı ete çok düşkün olmamama rağmen hamileliğimin başından beri çok ciddi miktarda kırmızı et tüketiyorum çünkü canım istiyor. Her neyse mangalı siz yapıyorsunuz dediysem tabiki siz hazırlamıyorsunuz zaten sıcak ve yakılmış şekilde geliyor. Siz sadece pişiriyorsunuz. Yanına bol çoban salata, özel çömlekte yoğurtları ( çok başarılı), bira( tabiki içemedim) , taze ekmekleri, isterseniz patates kızartması ısmarlayabilirsiniz. Müşteri profili son derece düzgün. Biz kuzu şiş ve külbastı tercih ettik. Yaklaşık 1 kg et ve yukarıda saydığım ekstralarla beraber ödediğimiz rakam 45 ytl. Gidin de Polonezköy'de yiyin bakalım bunları, kaça patlar size. Biz dere kenarında bir masada oturduk, hem yemeğimizi yedik hem de ördekleri besledik. Keyifli, güzel İstanbul sıcağından uzak bir gün geçirdik. Herkese tavsiye ederim.

6 Haziran 2007

DOMATES SOSLU KIZARTMA











Arada s��rada yaramaz yemekler de laz��m. Bizim evde pek k��zartma pi��mez. Eskiden annemden ald������m frit��z��m��z vard��. Bir ka�� ayda bakt��m olacak gibi de��il, frit��z�� ����pe att��m. Neden derseniz bir kere frit��z sa��l��kl�� de��il. ��ok fazla ya�� t��ketiyor ve k��zartma ya��lar��n�� bir kereden fazla kullanmamak laz��m, ama frit��zde eminim bir ��o��umuz kullan��yoruz. Kolay��m��za geldi��i i��in hemen k��zartma yap��yoruz. Ben k��zartmay�� derince bir tavada yapt��m sonra da ya���� ����pe att��m. ��zerine de domates sosu haz��rlad��m. Buzdolab��na koydum. Ak��ama so��uk servis yapaca����m.



  • Malzemeler:
  • 3 adet patl��can
  • 4-5 adet patates
  • 2 adet dolmal��k biber

  • K��fte i��in:
  • 300 g k��yma
  • 1 di�� minik sar��msak
  • 1 k������k so��an
  • Ekmek i��i
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Maydanoz
    Dilerseniz yumurta (sevmedi��im i��in koymuyorum)
    Tuz
  • Sosu i��in:

  • 4 adet b��y��k��e domates
    2 di�� sar��msak
    K��rm��z�� pul biber
    1 tane k��p ��eker
    Sirke


  • Yap��l������:

Patl��canlar�� ��erit ��erit soydum ve tuzlu suda beklettim. Kurulad��ktan sonra k��p do��rad��m. Ayn�� ��ekilde patatesleri de suda beklettim ve kurulad��ktan sonra k��p do��rad��m. ��arliston biber kalmam����t�� dolmal��k biberleri de do��rad��m. Bol ya��da hepsini k��zartt��m ve sonra bol kuru havlu yayd������m bir taba��a ald��m. Ya��lar�� akt��ktan sonra da servis taba����ma yerle��tirdim. K��fte harc��m�� haz��rlad��m. Bu arada dana k��ymay�� ya��s��z al��yorum i��ine az miktarda kuzu eti kar����t��rt��yorum, b��ylece daha lezzetli oluyor. Minik top k��fteler yap��p onlar�� da k��zartt��m ve gene havlu ka����t ��zerine al��p ya��lar��n�� ak��tt��m. Onlar�� da servis taba����ma ald��m, soldaki resimde g��r��lebilir. Sos i��in domateslerin kabu��unu soyup rendeledim. Sosu kaynataca����m minik bir tencereye ald��m. Sar��msaklar�� ezdim ve ekledim. Tuz,��eker ve k��rm��z�� pul biberi ekledim. 10-15 dk. kadar kaynatt��m ve almadan ��nce bir miktar sirke katt��m. 2 yemek ka�������� gibi konulabilir. Sirke sosa ��ok ho�� ek��ilik veriyor, bir tutam daha kaynat��p ald��m. Biraz so��uyunca k��zartmalar��n ��zerine sosu gezdirdim. Dayanamad��m yedim :o) Buzdolab��na koyup so��uk so��uk servis edebilece��imiz bir yaz yeme��i. Afiyet olsun.

1 Haziran 2007

ROKA SALATASI / GARDEN ROCKET SALAD



Bugün öğleden sonra saat üç gibi kendime gelebildim. Sanırım hafif tansiyon oynamaları başladı. O saate kadar da pek bir şey yiyemedim. Kendimi iyi hissettiğimde de kurt gibi acıktığımı hissettim. Bir de Kerem'i aç bıraktığımı düşünüp suçluluk hissettim. Hemen etli biber dolması ve roka salatası yaptım. Malzemeler için ölçü vermeyeceğim, tamamen size kalmış.
  • Malzemeler:
Roka
Domates
İzmir tulum peyniri
Balsamik sirke
Zeytinyağı
  • Yapılışı:
Rokaları ayıkladım, suda beklettim ve bol suyla yıkadım. Salata tabağımın kenarına saplarını ayıkladığım roka yapraklarını dizdim. Saplarını atmadım ve doğradım. Bir miktar roka daha doğradım ve hepsini tabağımın ortasına yerleştirdim. Üzerine domateslerimi (soyulmuş ya da soyulmamış) ekledim. Son olarak peyniri kalınca şeritler halinde kestim ve en üste yerleştirdim. Biraz zeytinyağı gezdirdim. İnce uçlu yağlıkla damlatırsanız salatanın her yerine, roka yapraklarının üzerine eşit dağılımı sağlarsınız. Sonradan karıştırmayacağımız için lezzet açısından iyice dağıtmakta fayda var. Son olarak biraz balsamik gezdirdim. Afiyet olsun!