24 Mayıs 2007

SARIMSAKLI EKMEK / GARLIC BREAD





��ok ama ��ok leziz bir tarif. Sar��msakl�� ekme��i Rosario'da ( Trattoria da Rosario) servis ederlerdi. Ge��mi�� zaman kullan��yorum ����nk�� art��k oraya da gitmiyoruz. Oysa bir zamanlar favori restoranlar��m��z aras��ndayd��. Gitmeme sebebimiz ise m����teri profilinin de��i��mesi ve son iki gidi��imizde kendimizi yolunacak kaz gibi hissetmemiz. Sondan bir ��nceki gidi��imizde yedi��im makarnan��n porsiyonu son derece k������kt��. Tabakta makarna arad��m desem...ehehe neyse abartmayay��m. Mehmet'le b��l����t������m��z antre, ��arap ve tatl��... Kalkarken hala doymad������m�� hissetmem Bir kere o kocaman taba����n i��inde zaten g��z��me hitap etmemi��ti makarna, k������c��k kalm����t��. Bir de ��dedi��imiz rakam�� d������nd������n��zde paket paket en has��ndan makarna sat��n al��nabilir. Antre desen f��zyon mutfa���� m��barek. Minimalist yakla����m m��yd�� neydi, yoksa Bodrum ��ubesinin maliyet hesaplar��m��. Son gidi��imizde ise ger��ek ��talyan pizzas�� yedi��imi hissettiren pizza hamuru tad�� yerine kendimi Pizza Hut'ta sand��m. Bir ��eyler de��i��mi�� Rosario'da. Bir seneden fazlad��r gitmiyoruz. Bana g��re bir restoran size ya leziz bir yemek ya da en az��ndan bunu tam olarak ba��aram��yorsa ambiyans sunmal�� ki o rakamlar�� ... Tamam ponponlu garsonlar, Sicilya s��cakl������ vs. de bir s��re sonra o da bay��yor. O trattorialardan Roma'da ��ok var ve inan��n Ko��uyolu'ndan ucuza ����kars��n��z. Neyse ��ok uzatmayay��m, tarife ge��elim.
  • Malzemeler:
1 adet baton ekmek ( ben maalesef evdeki odun ekme��ini kulland��m)
3 ka����k tereya����
4 ka����k zeytinya����
2 b��y��k ba�� ya da 3 k������k ba�� sar��msak
1 tutam maydanoz
1 ��ay ka�������� k��rm��z�� pul biber
Tuz (gerekliyse)
Dilerseniz Parmesan ( bende yoktu kullanamad��m)
  • Yap��l������:
Tereya����n�� k��s��k ate��te i��ine ezdi��iniz sar��msakla eritin. Ocaktan al��n ve zeytinya����n��, pul biberi, ekme��inizin durumuna g��re tuzu ve maydanozu ekleyin. Ekme��inizi dilimleyin ve elde etti��iniz kar������m�� ekmeklerin ��zerine geli��ig��zel yay��n. ��nceden ��s��tt������n��z f��r��nda alt��n�� ve ��st��n�� be��er dakika k��zart��n. K��zar��rken kollay��n ����nk�� birden yan��veriyor. Servise haz��r.Yan��na Mozarella, domates ve rokadan haz��rlad������n��z ve balsamik ile tatland��rd������n��z salatay�� tavsiye ederim. Afiyet olsun.
Bu arada Parmesan ile ilgili hikayemi anlatmam laz��m. ��lk ��talya'ya gidi��im. ���� ile ilgili bir kurs i��in gidiyorum. D��n������m��z��n yak��n oldu��u g��n, bo�� zamanlar��m��zdan birinde ��al����t������m ��irketin Romanya ofisinden arkada��larla hadi dedik Parmesan alal��m. Vakumlu po��etlerden al��rsak valizlere atar��z bozulmaz. Asl��nda hakl��ym������z ����nk�� ben ��stanbul'da bulabildi��im Parmesan markalar��n�� hi�� ama hi�� be��enmiyorum ya da ben bulam��yorum. Her neyse valizlerimiz de kursun verildi��i binada oradan havaalan��na gidece��iz. Geldik t��kt��k peynirleri valizin i��ine. Ben k������k vakumlu po��etlerden ve bir de metal konserve kutusu boyutunda bir teneke peynir alm������m. Bu arada biz peynirleri valizlerimize t��karken di��er ��lkelerden baz�� arkada��lar ��ok ve deh��et i��inde bizi seyrediyorlar.:o) Kendimi otob��sle Anadolu'dan k����l��k tur��u bidonu getiriyomu��um gibi hissettim. Efendim Milano- Roma aktarmal�� seferle gecenin bir k��r��nde memlekete ayak bast��k. Gelin g��r��n ki valizler ����kmakta ancak benim valiz ����kmamaktayd��. Ba��lad��m s��zlanmaya. Ofisten bir arkada����m bo��una pimpirlendi��imi biraz sonra valimizin ����kaca����n�� telkin etmekteydi ki uzunca bir s��re bekledikten sonra bant durdu. Aman��n dedim valiz yok. Sonras�� malum bavulum aktarmada kaybolmu��tu. Ba��vurular vs. eve gidi��. Peynirleri merak ettiniz di mi? Bir ka�� g��n sonra valimizi eve g��nderdiler. Peynirler de sapasa��lamd��. Bu yaz��n��n ��z�� neymi��? Vakumlu paket Temmuz s��ca����nda bile bozulmuyomu��. Bu arada arkada����ma sinir olmu��tum. Yurdum insan��n��n kendi ba����na bir ��ey geldi��inde g��sterdi��i tepkiyi nedense kar����ndakinin ba����na geldi��inde pimpir yapma, aman ne olacak vs. tarz��ndaki yakla����mlar��na her zaman k��l olmu��umdur.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR / ARTICHOKES IN OLIVE OIL



Resmi y��kledim ama tarifi sonra yazaca����m ����nk�� ��ok hastay��m. Vir��tik bir durum. Burnumu hissetmiyorum art��k zaten ��i��ti. Buz torbas�� falan koyuyorum. Aman dikkat edin. Hami�� hami�� so��uk alg��nl������ hi�� ��ekilmiyor. ��mdattttttt!

  • Malzemeler:

4 adet enginar

1 ba�� kuru so��an

Yar��m bardak zeytinya����

1 ka����k ay��i��ek ya����

1 -2 adet havu��

2-3 adet taze patates

4-5 ka����k bezelye

S��slemek i��in maydanoz

Tuz, ��eker

  • Yap��l������:

So��an�� k��p do��rad��m ve ay��i��ek ya����nda bir tutam toz ��eker ekleyerek kavurdum. Limonlu suda bekletilmi�� enginarlar�� oyuk k��s��mlar�� tencereye yap����acak ��ekilde tencereme yerle��tirdim ve kapa���� kapatt��m. Hemen havu��lar��m��, patateslerimi k��p do��rad��m haz��rlad��m ve tencereme ekledim. Son olarak bezelyemi ekledim. Dilerseniz tuzu da ekleyin. Ben iyot i��in pi��tikten sonra kat��yorum. Pi��tikten sonra ��zerine zeytinya���� gezdiriyorum, kapa���� kapat��p o ��ekilde dinlendiriyorum. So��uduktan sonra maydanozla s��sleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.