30 Kasım 2006

KARİDES GÜVEÇ / SHRIMPS AND VEGETABLES STEWED IN AN EARTHENWARE POT








KARİDES GÜVEÇ


Deniz ürünleri benim için vazgeçilmez. Şöyle desek Adana'lı için Adana Kebap neyse deniz ürünleri de benim için o konumda. Her gün bulsam her gün yerim ve hiç şikayet etmem. Bugün Karides Güveç yaptım. Evet kolesterol deposu ama bu lezzete değmez mi? Eşimin çocukluk arkadaşlarından biri iş nedeniyle bir süre Dubai'de yaşamıştı ve geldiğinde kendine kocaman bir karides göbeği yapmıştı . Şimdi bunları okuyor ve bana kızıyor olabilir. Bu arada şu anda zayıf. Demek ki neymiş her gün yememek lazımmış. :o) Tarifime geçelim.


  • Malzemeler:

500 g taze karides
15 adet mantar
1 adet havuç
2 adet domates
1 adet küçük boy soğan
3 adet sarımsak
50 g tereyağı
Tuz, karabiber
Kaşarpeyniri ya da benzeri...


  • Yapılışı:

Soğanları mümkün olduğu kadar küçük doğradım. Sarımsakları ezip tencerede erittiğim tereyağına ikisini de ekledim ve kavurdum. Havuçları mümkün olduğu kadar küçük küp şeklinde doğradım ve ekledim. İki domatesi soydum, robottan geçirip püre haline getirdim ve ekledim. Mantarları büyüklüklerine göre ikiye veya dörde böldüm ve ekledim. 10 dk yüksek ateşte kaynattım ve ayıklayıp temizlediğim karidesleri ekledim. 1 çay bardağı su ekledim. Pişene kadar kaynattım. Ateşten alınca tuz ve karabiber ekledim. Küçük güveç kabıma boşalttım. Üzerine biraz peynir rendeledim ve 20 dk fırınladım. Kokusu ve tadı mükemmel. Afiyet olsun!



  • Karidesleri temizlemek için:

Ben bunu bir balıkçıdan öğrendim. Elime tamamen yapışan eldiven kullandım. Karideslerin kafalarını sırtlarındaki siyah ipliği çekerek çıkarın. Ayaklarını koparın ve atın. En son kuyruk kısmlarından bastırarak etli kısmın dışarı çıkmasını sağlayın. Tüm kabuğu çıkarttığınıza emin olun. Sırttaki siyah ipliği ben ikinci seferde küçük bir bıçak ucuyla etlerine zarar vermeden çekip çıkardım ve kazıdım.



SHRIMPS AND VEGETABLES STEWED IN AN EARTHENWARE POT

I cooked shrimps and vegetables today and this is the one which you can find easily in every fish restaurant in Istanbul and is very tasty.


  • Ingredients:

500 g fresh shrimps
15 mushrooms
1 carrot
2 tomatoes
1 smal onion
3 garlic cloves
50 g butter
Salt and pepper
Melty cheese


  • How to do:

Clean the shrimps. Melt butter in a sauce pan. Slice the onions and crush the garlic cloves. Add them into melted butter and roast. Slice the carrot in tiny pcs. Crush the tomatoes into puree form and add to the pot. Mix and keep on cooking. Cut the mushrooms into two or four pieces and add them as well. Cook for 10 minutes and then add shrimps. Add 100 ml water and boil until they get cooked. Finally add salt and pepper. Take out the shrimps and vegetables into an earthenware pot. Cover top of the earthenware with grated melty cheese and bake in the owen for 20 minutes until they get roasted.


  • TO CLEAN THE FRESH SHRIMPS:

Clean them using plastic gloves. Break off the heads and try to take out black string in their back side. Tear off the feet and press the tail that the eatable part inside will gush out. Make sure that you get rid off the whole shell. Finally you need to remove the whole black string. You can use a knife to scratch the back sides without giving harm to the eatable part. That's all. Tip: Use frozen shrimps instead :o) Well I don't think that frozen shrimp is tasty as the fresh one but I do also use it in some of my recipes.

TULUYHAN UĞURLU KONSERİ / TULUYHAN UĞURLU CONCERT IN GRAND BAZAAR, ISTANBUL

  • TULUYHAN UĞURLU - 10 ARALIK 2006 , KAPALIÇARŞI, 15:30

Sizlere bilet aldığım konserlerden zaman zaman bahsetmek istiyorum. Birincisi 10 Aralık 2006 Pazar günü saat 15:30'da Kapalı Çarşı'da gerçekleşecek olan Tuluyhan Uğurlu konseri. Bu konser için pek heyecanlıyım. Kapalı Çarşı bana göre büyülü bir mekan... Bu konseri kaçırmayın derim. Sonra izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım. Daha fazla bilgi için:
  • TULUYHAN UĞURLU CONCERT DECEMBER 10TH 2006, IN GRAND BAZAAR, AT 15:30
I would like to inform you about a concert to be held in Istanbul. Tuluyhan Uğurlu concert will be held in Grand Bazaar in Istanbul. (The Grand Bazaar (Kapalicarsi in Turkish) is one of the the largest covered markets in the world with its 4400 shops, 3000 firms, some 17 hans (separate inns for specific type of products), 64 streets,25.000 employees, 4 fountains, 2 mosques and 22 gates. It's a real heaven for shoppers and a good opportunity for people to discover the Turkish hospitality. Grand Bazaar has a mystical atmosphere and this is a perfect chance to be at a concert which is held in this place.
You can see photographs of Grand Bazaar and have more information in the following link:
Also if you wish you can learn more about Mr. Tuluyhan Uğurlu from :
If any of you will be here in Istanbul at this date, I do strongly recommend to get a ticket for this concert that it would be really a cute Istanbul memory :o)

29 Kasım 2006

LİKÖRLÜ KURABİYE / COOKIES WITH LIQUEUR









Vitrindeki Disaronno şisesi gözüme çarpınca aklıma likörlü kurabiye yapmak geldi. İyi ki gelmiş pek lezzetli oldu.



LİKÖRLÜ KURABİYE


  • Malzemeler:

200 g tereyağı
150 g toz şeker
350 g un
2 yumurta sarısı
Vanilya
2 çorba kaşığı acıbadem likörü ( amaretto yerine yerli markalar da kullanabilirsiniz)
Badem

  • Yapılışı:

Yumurta, oda sıcaklığında tereyağı ve şekeri robotta karıştırın. Unu vanilya ile karıştının ve ekleyin. Likörü ilave edin. Orta sertlikte bir hamur elde edin. Ben kurabiye kalıbımla şekilli kurabiyeler yaptım. Bir kısmına fırında kavrulmuş badem içi ekledim. İkisi de pek leziz. 160-175 derecede 30 dk pişirdim. Daha beyaz kalmasını istiyorsanız 20 dk da yeterli. Afiyet olsun!



COOKIES WITH LIQUEUR

  • Ingredients:

200 g butter
150 g sugar
350 g flour
2 egg yolks
1 pack vanilla
2 table spoon Disaronno liqueur
Almonds


  • How to do:

Mix egss, sugar and butter ( should be in room temperature) in a food processor. Mix vanilla and flour in a seperated bowl and then add to the prior mixture. Add the liqueur and mix them all. I have a cookie die and I made nice shaped cookies. Also you can roast the almonds to have a nicer taste and then crush them into granule form. I mixed half of the dough with almonds . Then bake at 160-175 degrees for 20 or 30 minutes.

PATATES SALATASI / POTATO SALAD





PATATES SALATASI


Patates salatasının birçok versiyonu var. Ben bugün basit ama bir o kadar da lezzetli olanını yaptım.




  • Malzemeler:

6 adet patates
1 avuç dereotu
1 avuç maydanoz
5 adet taze yeşil soğan
1 su bardağı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, isot, sumak ve kimyon
1 adet limon




  • Yapılışı:


Patatesleri haşlayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra soyun ve doğrayın. Tüm yeşillikleri ince ince doğrayın ve karıştırın. Tüm baharatlardan bir çay kaşığı kadar ilave edin. Limon suyunu ekleyin. Hepsini karıştırın. Ben zeytinle süsledim bugün. Evde kornişon turşum kalmamış yoksa onunla da pek güzel oluyor. Afiyet olsun. Bugün bir de likörlü kurabiye yaptım. Mideye de indirdim. :o) Pek güzel oldu. Biraz sonra onu da yayınlayacağım. Sevgiyle kalın.




POTATO SALAD



  • Ingredients:

6 potatoes
A handful dill
A handful parsley
5 fresh green onions
1 cup of extra virgin olive oil
1 tea spoon salt
1 tea spoon cummin
1 tea spoon pepper
1 tea spoon sumac
1 lemon /lemon juice



  • How to do:


Boil the potatoes and wait until they become cold. Peel and cut into small pieces as you see in the picture. Slice all the herbs. Add herbs and all the spices to potatoes. Also add olive oil and lemon juice, then mix all. You can serve together with olives or small cucumber pickles.

28 Kasım 2006

ESPRESSO

Türk kahvesi ve cappucino ile başlayan kahve serüvenim french press ve filtre kahveyle devam etti. Bir iş gezisi için gittiğim Milano'da tattığım ama isimlerini not almadığım için unuttuğum, çalışanların öğle tatilinde yemek için geldikleri ve yemek sonrası kahve barında enteresan kahvelerin yapıldığı küçük mekandaki tatları unutmam mümkün değil. Sanırım kahve konusunda kendime göre hidayete erdim ve artık espresso diyorum. Ama lütfen bana Amerikan kökenli kahve zincirlerinden bahsetmeyin. Kalitesiz kahve nasıl olur da ederinin bu kadar üzerinde fiyata satılır. Satılır da nasıl böyle talep olur anlamış değilim. Sen gitmedin mi diye soracak olursanız. Gittim elbette, eksik kalır mıyım, çeşitleri de denedim. Ama artık gitmiyorum. Neyse fazla uzatmamayım. Sözü Vikipedi, özgür ansiklopediye bırakalım:

Espresso ince çekilmiş koyu kavrulmuş ve bir haznede biraz sıkıştırılmış kahveden basınçlı sıcak suyun geçirilmesi ile hazırlanır. Espresso makinasında aşağıdaki bölümler bulunur. Su haznesi, su ısıtıcısı, pompa, kahve haznesi.
Su haznesine taze ve oda sıcaklığında içme suyu konur. Makine açılarak özellikle metal kahve haznesinin iyice ısınması beklenir (el yakacak kadar). Beklemeye tahammül olmayan durumlarda metal kahve haznesi kaynar suyla yıkanarak ya da kahve koymadan boşa birkaç kez çalıştırılıp içinden sıcak su geçirilerek de ısıtılabilir. Bu arada espresso fincanları da bol kaynar suyla yıkanarak hatta fincanların içinde kaynar su biraz bekletilerek iyice ısıtılır. Daha sonra bir yemek kaşığı (7 gr.) kadar kahve espresso makinasının metal haznesine doldurulur ve birazcık sıkıştırılırak makinaya takılır. Makinanın düğmesine basılarak pompa çalıştırılır ve basınclı sıcak su (95 - 97 derece) kahve haznesinden geçerek fincana dolmaya başlar. Kahve yeteri kadar ince çekilmemişse su çok bol akar ve kahvenin tadını rengini alamaz. Çok ince çekilmişse su akamaz veya çok yavaş akar bu durumda da çok koyu ve acı bir kahve olur. Bu sebeplerden dolayı espresso makinanıza en uygun incelikte çekilmiş kahve kullanmak çok önemlidir. Kahve haznesinden fincana akan kahvenin rengi ve akışı izlenmelidir. Başlangıçta koyu ve kalın köpüklü kahve bir müddet sonra beyaza yakın sütlü kahve rengine döndüğü anda makina kapanmalıdır. Bu süre yaklaşık 25 saniye kadardır. İyi bir espresso için bir Türk kahvesi fincanının 3/4 ü kadar doldurmak uygun olur. Bunu az buluyorsanız, kahve haznesini boşaltıtıktan sonra tekrar kahveyele doldurup (daha büyük bir fincana) iki kez espresso çekebilirsiniz ki biz buna "Double" diyoruz.
{{Not:Yukarıdaki tarif (kullanım talimatı) yaygın olarak kullanılan yarı otomatik bir espresso makinasına göre yapılmıştır. Her makinanın kendine has kullanım talimatına uyulmalıdır. Ayrıca pompası olmayan, bunun yerine elle çalışan bir kolu olan manuel makinalar olduğu gibi kahveyi çekirdek olarak alıp espresso olarak veren tam otomatik makinalar da mevcuttur.}}
Espresso İtalyan icadıdır. Adını hızlı hazırlanmasından almış olmasına rağmen makinanın ve bardakların ısıtılması, her fincanın tek tek hazırlanması ve sonra makinanın temizlenmesi de hesaba katılırsa pek öyle de hızlı ve pratik bir yöntem sayılmaz. Espresso her zevke hitap edecek birçok başka kahve pişirme çeşdinin de bazıdır. Bunlara bazı örnekler:

Double: İki tek espresso bir fincanda servis edilir.

Cappuccino: Buharla kabartılmış süt, tek yeya double espresso ile karıştırılır. Üzerine kalın süt köpüğü yerleştirilir. Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.

Macchiato: Bir fincan espresso üzerine çok az buharla yapılmış süt köpüğü eklenir.

Americano: Tek veya double espresso çok sıcak su konmuş bir kupaya eklenir.

Latte: Tek veya double espresso buharla kabartılmış sıcak süt dolu bir kupaya eklenir.

Ristretto: Espresso yaparken su yarısı kadar kullanılır. Yani fincanın yarısına gelmeden makinadan alınır. Çok kuvvetli, konsantre ve nefis bir espresso ortaya çıkar.

Lungo: Fincanın 2/3 ü değilde tamamı dolana kadar beklenerek yapılan Espresso. Tadı acı olur.

PEYNİRLİ SOĞANLI KEK / SALTY CAKE WITH GOAT CHEESE AND FRESH ONIONS






  • PEYNİRLİ SOĞANLI KEK
  • Malzemeler:
3 adet yumurta
200 g margarin
150 g yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
300 g un
100 g mısır unu
1 paket kabartma tozu
Dereotu, maydanoz, 4 adet taze yeşil soğan
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Çörek otu
50 g keçi peyniri
  • Yapılışı :
Yumurta, yoğurt ve oda sıcaklığında margarini çırpın. Unu ve mısır ununu kabartma tozu ile ayrı bir kapta karıştırın ve çırptığınız karışıma ekleyin. 1 avuç kadar dereotu ve bir o kadar maydanozu ince ince doğrayın. 3 adet yeşil soğanı doğrayın. Tüm yeşillikleri , keçi peynirini (ya da tercih ettiğiniz başka bir peynir çeşidi) , tuzu ve acı kırmızı biberi ekleyin ve karıştırın. Kek kalıbınızı yağlayın ve karışımı boşaltın. Kalan 1 adet soğanı doğrayıp kek karışımının üzerine hafif bastırarak dizin. Çörek otu serpiştirin. 180 derecede 45 dk pişirin. Koku mükemmel, görüntü mükemmel ve lezzet mükemmel. :o) Deneyenler bana yazsınlar lütfen...
  • SALTY CAKE WITH FRESH ONIONS AND CHEESE
  • Ingredients:
3 eggs
200 g margarine
150 g yoghurt
2 teaspoons salt
300 g flour
100 g corn flour
1 pack baking powder
Parsley, dill
4 fresh green onions
1 teaspoon hot red pepper
Fennel flower
Goat cheese
  • How to do:
Mix eggs, yoghurt and margarine(should be at room temperature) in the food processor. Meanwhile mix flours, corn flour and baking powder in a seperated bowl and then add to the prior mixture. Slice parsley and dill ( you can use as much fits your taste, I use a "handful"). Slice 3 of the onions. Now add all the green stuff sorry herbs and goat cheese to your mixture. Finally add red pepper, salt and mix again. Take the mixture into your baking pan. Sprinkle fennel flower on the top of mixture. Also slice the fourth onion and sprinkle it like the fennel flower. Bake at 180 degrees for 45 minutes. Wowwwww great smell, great look and great taste. Try it and I would be happy to hear your feedbacks!

27 Kasım 2006

PESTO SOSLU MAKARNA / PASTA WITH PESTO SAUCE


En sevdiğim makarna çeşidi, makarnaların prensesi, ben seni nasıl anlatayım ey pesto sos! :o) Abarttım galiba...Herneyse fazla söylenecek söz yok pesto işte pestooooooo!Bu arada İstanbul'umda fesleğen sıkıntısı var. Bakmadığım yer kalmadı. Mevsimden dolayı fesleğen bulunmuyormuş. Bendeniz saksıda fesleğen yetiştirmeye karar verdim. Bu konuda tavsiyesi olan varsa ve bana destek verirse pek sevinirim. Araştırmalara başlıyorum. Başarırsam onu da fotoğraflar, sizlerle paylaşırım. Sevgiyle kalın.
  • Malzemeler:
300 g yassı spaghetti ( bavette)
35-40 yaprak taze fesleğen
4 diş sarımsak
25 g çam fıstığı
40 g Parmesan ya da benzeri
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
  • Yapılışı :
Makarnayı 8-10 dk. haşladık ve soğuk suya tutmadık. Sosu rondo ya da robot tarzı birşeyde yapmanızı tavsiye ederim. Fesleğen yapraklarını suda bekletin, süzgeçte süzün ve kağıt havlu ile kurulayın. Fesleğenleri, çam fıstıklarını, sarımsakları ve peyniri robotunuza atın ve yaklaşık 20 sn karıştırın. Mümkünse robotunuz çalışır durumda iken yavaş yavaş zeytinyağını ilave edin. Tuz ve karabiber ilave edin. Süzdüğünüz makarnayı sıcak (nasıl kahve ya da çay bardaklarını ısıtıyorsak ) bir tencereye koyun ve pesto sosu yedirin. Taze taze servis yapın. Yerken beni anın. :o) Afiyet olsun!
Here we go... I could not be able to find fresh basil in Asian side of Istanbul for a couple of weeks due to seasonal reasons. Just I found today, so I cooked my favorite pasta. Meanwhile I made my mind to seed basil in a flowerpot at home. Homemade basil :o) and I would very much appreciate if you have any experiences on "homemade fresh basil" , I will be waiting for your comments.
  • Ingredients:
300 g bavette
35-40 fresh basil leaves
4 garlic cloves
25 g pine kernels
40 g Parmesan cheese
4 tbsp olive oil
Salt & pepper
  • How to do:
Wash and rinse the basil leaves. Put basil leaves, garlic, pine kernels and cheese into a food processor and blend for 20 seconds. Add olive oil while keeping food processor running. Add salt and pepper. Meanwhile boil the tagliatelle for 8-10 seconds. Mix the sauce and pasta well. You're done!

ÇEDDAR PEYNİRLİ ve BİBERİYELİ ANTRİKOT / ENTRICOTE STEAK WITH CHEDDAR CHEESE & ROSEMARY










ÇEDDAR PEYNİRLİ ve BİBERİYELİ ANTRİKOT / ENTRICOTE STEAK WITH CHEDDAR CHEESE & ROSEMARY


  • Malzemeler:


9 adet antrikot
Çeddar peyniri
1 adet orta boy soğan
2 adet domates
Zeytinyağı
Taze biberiye, tuz ve karabiber

  • Yapılışı:


Antrikotlar sinirleri çıkarılmış ve hafifçe dövülerek inceltilmiş olmalı. Ben bu anlamda şanslıyım, gayet iyi anlaşabildiğim bir kasabım var :o) Bir gece evvel antrikotları zeytinyağı ve biberiyeye bulayıp dolapta bekletin. Her birini et kesme tahtasının üzerinde içlerine sığacağı miktarda çeddar koyarak sarın ve üzerlerini bir adet kürdanla tutturun. Soğanları bir tavada iyice öldürün. Kesinlikle çiğ kalmamalılar. Domatesleri ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edin. Hazırladığınız antrikotları fırın tepsisine dizin. Üzerlerine sosu dökün ve fırına verin. 200 derecede 30dk pişirin.

  • Ingredients:

9 pcs entricote steaks
Cheddar cheese
1 medium onion
2 fresh tomatoes
Olive oil
Fresh rosemary, salt and black pepper

  • How to do:


Entricote steaks must be thin as much as they can. Marinate entricote steaks overnight by rosemary, salt and olive oil. Then put enough cheddar cheese inside and roll the steaks. Stick a toothpaste on the top of each steak roll. On the other side, well cook the onions in a frying pan and add the washed and peeled off tomatoes. Put the rolled steaks in a baking pan and the sauce on. Then cook in the oven for 35 minutes at 200 degrees. Well done! :o)

26 Kasım 2006

ZEYTİNLİ ve YARI KURUTULMUŞ DOMATESLİ PENNE / PENNE WITH BLACK OLIVES & SEMI-DRIED TOMATOES






Bu tarif tamamen içgüdüsel :o) Yoğun tatlardan hoşlananlara...




ZEYTİNLİ ve YARI KURUTULMUŞ DOMATESLİ PENNE

  • Malzemeler:

250 g penne makarna
120 g siyah zeytin ( halka ya da sadece çekirdeği çıkmış)
2 adet yeşil biber( çarliston)
1 adet tatlı kırmızı biber
5-6 adet yarı kurutulmuş domates
2 adet taze domates
1 kaşık domates salçası
4 diş sarımsak
Fesleğen, zeytinyağı, tuz, karabiber

  • Yapılışı:
Penne makarnaları 8-10 dk haşlayın. (Altın kural: makarna soğuk sudan geçirilmez). Sosu için bir tencereye yarım su bardağı zeytinyağı koyun. Dört diş sarımsağı ezin ve yağa karışıtın. Biberleri halka halka doğrayın ve ekleyin. Domateslerin kabuğunu soyun, küp doğrayın ve bir kaşık salçayla beraber tencereye ekleyin. Yarı kurutulmuş domatesleri ikiye bölün( dilerseniz şerit şerit kesin). Bir su bardağı su ekleyin ve sos halinde sulu kalacak şekilde pişirin. Zeytinleri, fesleğeni tuzu ve karabiberi ekleyin. Haşlamış olduğunuz penne makarnaları ilave edin. Zeytinyağı derin mevzu... O kadar çok marka var ki denediğim. Katkı maddesi hissi verenler tercihim değil... Baskın bir koku, baskın bir renk asla... Aman dikkat!!!

ISTANBUL BOSPHORUS


Photo copyright: Mehmet Kali

25 Kasım 2006

ELMALI FINDIKLI KEK / APPLE & HAZELNUT CAKE



Bu keke bayılıyorum. Sıvı yağ kullandığımız için hafif oluyor. Çay saatinde veya kahvaltılarda keyifle yenilebilecek bir kek. Mutlaka deneyin derim.


ELMALI FINDIKLI KEK


  • Malzemeler:
250 g toz şeker
220 ml süt
350 g un
2 yumurta
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 adet elma
Toz tarçın
Fındık içi

  • Yapılışı:

Şeker, yumurta, süt ve ayçiçek yağını çırpın. Unu ayrı bir kapta kabartma tozu ve vanilya ile karıştırın. Karışıma ekleyin. Robotta ya damikserle karıştırın. Elmaları soyun ve dilimleyin. Karışımı yayvan bir kek kalıbına boşlatın. Elmaları tarçına bulayın ve karışımın üzerine hafifçe batırarak dizin. Fındık içlerini kalınca çekin ya da bıçakla ikiye bölerek karışımın üzerine ekleyin.170 derece fırında 45 -50 dk. pişirin. Afiyet olsun!




APPLE & HAZELNUT CAKE


  • Ingredients:
250 g sugar
220 ml milk
350 g flour
2 eggs
1 cup of vegetable oil ( preferably sunflower)
1 pack baking powder
1 pack vanilla
3 apples
Powder cinnamon
Hazelnuts
  • How to do:
This is a very nice cake for tea time and for breakfasts. Mix oil, sugar, milk and eggs. Then mix flour with vanilla and baking powder in a seperated bowl and add to the mixture. Wash, peel and slice the apples. Smear apples with powder cinnamon and then put the apple slices on the mixture. Break the hazelnuts into two or smaller pieces and sprinkle them on the apples on the mixture. You need to bake for 45-50 minutes at 170 degrees.


ADVERTORIAL : Turkish hazelnut is of the best quality in the world!!!:o))

EVDE EKMEK YAPALIM / HOMEMADE BREAD







Sevgili eşim Mehmet ve ben evlendiğimizden beri hijyen sebebiyle bakkaldan ya da fırından alınan ekmekler yerine marketlerdeki paket halinde satılan ancak lezzetsiz bulduğumuz fabrikasyon ekmekleri tüketiyorduk. Uzun bir süredir ekmek yapma makinası konusunu araştırıyordum ve sonunda karar verip bir tane satın aldım. Bir süredir kullanıyorum ve çok memnunum. Özellikle hafta sonları gece yatarken makinayı kuruyorum. Sabah mis gibi ekmek kokusuyla uyanıyoruz. Pek keyifli... Herkese tavsiye ederim. Bendeniz şimdilik marketlerde satılan bir markanın karışımlarına evde küçük katkılarda bulunuyorum. En kısa sürede farklı tarifler deneyip sizlerle paylaşacağım. Sevgiyle kalın...


ÇAVDARLI EKMEK


  • Malzemeler:
300 ml su
500 g çavdar karışımı
1 paket instant maya
Tarçın
  • Yapılışı:

Ilık suyu ekmek makinanızın haznesine koyun. Üzerine çavdar karışımını ilave edin. Karışımın suyun yüzeyini tamamen kapatmasına dikkat edin. Maya ile su temas etmemeli yoksa ekmek kabarmıyor. Tecrübe ile sabittir. :o) Unun ortasına paket mayayı boşaltın. Etrafına dilediğiniz kadar tarçın serpin. Makinanızın 3 saatlik temel programını seçin. Ekmeğinizin rengini ayarlayın. Üç tane kabuk rengi var ve ben genelde medium olanı tercih ediyorum. Bu arada bir dahaki sefere bu ekmeğe ceviz de katacağım. Yukarıda gördüğünüz gibi bu sabah pek keyifli bir kahvaltı yaptık. Afiyet olsun!



RYE FLOUR BREAD

  • Ingredients:
300 ml warm water
500 g rye flour mixture
1 pack of instant yeast
Powder cinnamon
  • How to do:
Put warm water into your bread machine's reservoir. Then add the flour. Pay attention to cover the surface of the water with the flour cause we don't want yeast to touch the flour. Otherwise your bread will not be puffy. Then add the yeast in the middle of the flour and add some powder cinnamon. Now select the basic programme of your machine which will last in approximately three hours. Afiyet olsun! Good apetide! Buon appetide! Que tu aproveches! Guten appetit! Bon Appetito! Xорошее apetide, Kαλό apetide, Apetide bom, Goede apetide:o)






24 Kasım 2006

MANTAR ÇORBASI / MUSHROOM SOUP





  • MANTAR ÇORBASI


10 adet mantar

2 yemek kaşığı un

1 küçük kereviz

30 gr. tereyağ

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Şekersiz krema

Bir fiske şeker

Tuz, karabiber, su


Mantarları temizleyin, kerevizi soyun ve hepsini limonlu suya koyun. Tereyağı ve sıvıyağı derin bir tencerede eritin. Mantarları ekleyin soteleyin. İki yemek kaşığı unu pütürlü kalmaması için yavaş yavaş yedirin. Küçük kerevizi soyun ve tencereye rendeleyin. 2,5 litre kaynamış su ekleyin. Kaynadıktan sonra tencereden bir kaseye bir miktar alın ve şekersiz kremayı kasedeki sıvıya yedirin. Bunu kremanın kesilmemesi için yapıyoruz. Kasedeki karışımı yavaş yavaş karıştırarak tencereye ilave edin. Kremayı oda sıcaklığında kullanırsanız çorbanın kesilmesini önlersiniz. Kereviz yapraklarını doğrayıp çorbaya ekleyin. Tuz ve karabiber serpin ve servis yapın. Afiyet olsun!



  • MUSHROOM SOUP


Ingredients:


10 mushrooms

2 table spoons flour

1 small celery

30 g butter

2 table spoons vegetable oil( olive oil, sunflower oil, or whaever you like)

Cream without sugar

A pinch of sugar

Salt, black pepper, water


How to do:

Wash the mushrooms and peel the celery. Put them in the lemon juice mixed water to keep their white color. Take a big saucepan and put the butter and oil and heat up. Then add the mushrooms and saute for 10 minutes. Add the flour slowly and stir with your spoon to prevent the flour going lumpy. Now plane the celery and add it as well. Add 2,5 litres boiled water. After the mixture gets boiled, take out a little amount into a small bowl. Now add the sugarless cream into the bowl and mix slowly. If we add the cream directly into the boiling mixture in the saucepan then it goes curdle. Now add the the creamy mixture to the saucepan and mix it. Add the celery leaves, black pepper and salt. You are ready to serve it.

GIORA FEIDMAN QUARTET WAS IN ISTANBUL THIS WEEK


Bu hafta CRR'de Giora Feidman Quartet konserine gittik. Bir insan sahnede bu kadar mı sempatik olur. Klezmer, jazz ve klasik müziğe ilgi duyuyorsanız kaçırmayın. İlgilenenler için link :
http://www.giorafeidman-online.com/index.html

This week Giora Feidman Quartet was in Istanbul for a concert and we were there. If you like Klezmer, jazz and classical music do not miss him. I also like the way he communicates with us on the stage. Here is the official link where you can also track his tour dates:

DO YOU NEED MY RECIPES IN ENGLISH?






Helloo Friends!


If you are interested in my recipes and if you need them in English, just "comment" and I would like to help you shortly.

I will also publish all the recipes in English soonest possible.


Thanks for your interest!
All the best!

23 Kasım 2006

AYVA TATLISI / QUINCE DESSERT










Geçtiğimiz Pazar günü arkadaşlarımızla beraber İznik'e http://www.iznik.gen.tr/ gittik. Yolda arkadaşımızın Karamürsel'deki ailesine ait eve uğradık ve bahçelerinden ayva topladık. Ben de sezonun ilk ayva tatlısını yaptım. Hımmmmm pek leziz oldu...

  • AYVA TATLISI

  • Malzemeler:

6 adet ayva

12 yemek kaşığı toz şeker (benim ayvalarım küçüktü, eğer ayvalar büyükse 16 yemek kaşığına çıkarabilirsiniz)

Toz tarçın

12 adet ceviz

Krema,kaymak veya dondurma

  • Yapılışı:


Ayvaları soyup ikiye böldükten sonra, kabak oyucu ile ortalarını çıkarıyorum. Çekirdeklerini kullanacağımız için atmıyoruz. Ayvaları genişçe bir tencereye diziyoruz ve üzerleri kapanacak kadar su ilave edip haşlıyoruz. Ayvalar piştiğinde tencerenin dibini yüzleyecek kadar su kalmasına dikkat edin. Fazlasını tencereden boşaltın. Şekeri ve önceden çıkardığınız çekirdekleri ekleyip kısık ateşte karamelize olana kadar pişirmeye devam edin. Renk vermek amacıyla tatlıcıların kullandığı katkı maddelerine gerek olmadığını düşünüyorum. Çekirdekler ve şekerin karamelize olması renk vermek için yeterlidir. Ayvaları kevgirle servis tabağınıza alın. Ortalarına tarçın serpin ve yarım ceviz koyun. Krema kaymak veya kaymaklı dondurma ile servis yapabilirsiniz. Ben kaymaklı dondurmayı tercih ettim. Afiyet olsun!

  • QUINCE DESSERT


Quince Dessert is a traditional Turkish dessert which you can find in many restaurants in Turkey.
  • Ingredients:

6 quinces
12 table spoon sugar ( If the quinces are big in shape, you may increase sugar amount up to 16 spoon)
Powder cinnamon
12 pcs walnut
Clotted cream or ice-cream

  • How to do:
Wash and peel off the quinces. Then cut them into two pieces and carve interior parts (seeds) out. Save the seeds to be used later. Put the quinces in a wide pan and add water. The amount of the water should touch the surface of the quinces. Then boil them until there remains water which just touches the surface of the pan. Now add the sugar and the seeds and boil until the sugar gets brownish. The seeds also gives the brownish color. You may buy additives from herbalists to give the brownish color if you prefer. Take the quinces out to the serving plate and sprinkle some powder cinnamon and put a walnut on the carved middles. Serve the quince dessert with clotted cream or ice-cream(maybe vanilla).

22 Kasım 2006

HAŞHAŞLI ÇÖREK / POPPY BUN



  • Malzemeler:

500 g un
1 paket instant maya
1 su bardağı haşhaş
1/2 su bardağı dövülmüş veya çekilmiş ceviz
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1,5 su bardağı ılık su



  • Yapılışı:

Ilık suya mayayı koyup karıştırın. Şeker,tuz ve unu ayrı bir kapta karıştırın ve mayaya yavaş yavaş yedirerek yoğurun. Kurumaması için üzerini ıslak bir bezle kapatın ve 1,5/2 saat kadar mayalanması için bekletin. Mayalanan hamuru üç eşit parçaya ayırın. Her bir hamuru oklava ile 3-4 mm kalınlıkta açın. Birinci yufkayı fırça yardımıyla sıvıyağ ile yağlayın. Üzerine haşhaşı yayın ve ceviz serpin. İkinci ve üçüncüyü aralarına yağ sürerek ve aynı şekilde malzemeleri ilave ederek 3 kat yufka ve 3 kat malzeme olacak şekilde bitirin ve rulo şeklinde sarın. Ruloyu 2 parmak kalınlığında dilimler şeklinde yuvarlak olarak kesin ve yağlanmış tepsiye dizin. Dilerseniz üzerlerine yumurta sürebilirsiniz. 200 dereceye ayarlanmış fırında 35 -40 dakika pişirin. Ben bu sefer iç malzemeyi bol hazırlamışım. Bir de dilimleri yuvarlak yerine biraz oval kesmişim. O yüzden biraz şekilsiz göründüler gözüme ama tat mükemmel. :o) Bu tarife dilerseniz kuru üzüm de ekleyebilirsiniz. Kuru üzümlü versiyonu yaptığım zaman sitede yayınlayacağım. Afiyet olsun.






21 Kasım 2006

KARALAHANA SARMASI / SAVOY CABBAGE ROLLED WITH MINCEMEAT



ETLİ KARALAHANA SARMASI

Bir kaç gün önce yayınladığım Kış Çorbası tarifimden sonra kalan Karalahanaları çöpe atacak halim yoktu elbet.:o) Ben de onlardan tereyağlı ve etli dolma yaptım.

  • Malzemeler:
1 bağ Karalahana
500 g az yağlı kıyma
2 adet domates ve/ veya domates salçası
2 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı pirinç
Maydanoz
Sıvı yağ
40 - 50 g tereyağı
Karabiber, tuz, nane, kekik, isot, sirke
  • Yapılışı:

Dolma içi için:
Soğanları mümkün olduğu kadar küçük küpler şeklinde doğrayın. Kıyma ile karıştırın. Domateslerden birini küp şeklinde doğrayın ve ilave edin. Tercih edenler domates salçası da kullanabilir. Pirinci de ekleyin. Tüm baharatlardan bir çay kaşığı ilave edin. Bir tutam maydanozu incecik kıyın, karışıma ekledikten sonra yoğurun. Bir kaç damla sıvıyağ ve bir kaç damla sirke damlatın. Tekrar yoğurun. Dolma içiniz hazır.

Karalahana yapraklarının saplarını ayıklayın. Körpe olanları ince ince doğrayın ve dolmaları yerleştireceğiniz tencerenin içine doğrayın. Diğer domatesi de küp şeklinde doğrayın ve tencereye ekleyin. Bir kaç damla sıvıyağ ekleyip karışımı kaynatın ve altını söndürün.

Saplarını ayıkladığınız karalahanları büyükçe bir tencerenin içine koyduğunuz kaynar suya atın ve 8 dk. kaynatın. Eğer karalahanlar çoks sertse kaynama süresini kendiniz ayarlayın. Burada dikkat emeniz gereken nokta yaprakların kaynar sudan erimemesi ve aynı zamanda çok sert kalmaması. Yaprakları kevgirle süzüp büyükçe bir tepsiye alın. Karalahana yapraklarını sararken bıçakla enine olacak şekilde ikiye bölün. Tam ortadan geçen seert damarı bıçakla çıkarın ya da ezin.( Ben bıçağımın arkası ile ezmeyi tercih ediyorum). Yarım karalahana yaprağını alın içine yaprak boyutuna uygun olacak şekilde genelde başparmağınızın ilk boğum çizgsine gelecek miktarda ( komik oldu değil mi) dolma içini koyun. Önce yanlarda kalan taraflarını içe kıvırın ve kendinize bakan taraftan sarmaya başlayın. Bu tarifi vermek oldukça zor ama hiç dolma sarmayanları düşünerek mümkün olduğunca açıklamaya çalışıyorum. Sorularınız olursa seve seve yardımcı olurum. Dolmaları yukarıda solda göründüğü üzere daha önce hazırladığınız tenceredeki karışmın üzerine dizin. Ben lahana yapraklarım yetmediği için kalan içi biber dolmalarına doldurdum. İki su bardağı kaynar su ekleyin ve pişirmeye başlayın. Piştikten sonra tereyağını ayrı bir kapta yakmadan kızdırın ve dolmaların üzerinde ezdirin. Servis yaparken yanına biraz yoğurt ya da sarımsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.

18 Kasım 2006

KIŞ ÇORBASI / WINTER SOUP WITH SAVOY CABBAGE AND LEEK







Bugün kış çorbası yapıyoruz. Karalahana ve pırasa kullanacağımız malzemeler arasında. Hemen bozulmayın :o) Karalahana ve pırasa ülkemizde pek makbul sebzeler değil biliyorum. Karalahanayı Karadeniz'de yaşayanlar bilir ve sever. Oysa lahanagiller C vitamini ve lif açısından zengin, sağlığa çok yararlı sebzeler. Size vereceğim tarifte karalahananın ve pırasanın yoğun tadını hissetmeyeceksiniz. Ayrıca rengarenk görüntüsü ile son derece albenili bir çorba. Sebze çorbasına direnen miniklerinizi de bu çorbayla tavlayabilirsiniz diye düşünüyorum.


  • Malzemeler:

1 adet pırasa
6 yaprak karalahana
2 adet domates ve / veya domates salçası
2 adet havuç
1 adet patates
1 çorba kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı mısır unu
Tuz ve Karabiber


  • Yapılışı:

Derince bir tencerede tereyağını eritin ve 1 çorba kaşığı mısır unu ile kavurun. Karalahanayı ve pırasayı ince ince doğrayın. Havuç, patates ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Tüm sebzeleri tencereye atıp bir kere çevirin. 2 litre kaynar su ekleyin ve 35-40 dakika pişene kadar kaynatın. Tuz ve karabiber ekleyin. Dilerseniz acı biber ve limon suyu ile servis yapabilirsiniz.

17 Kasım 2006

DAMLA ÇİKOLATALI CEVİZLİ KEK / MUFFIN WITH CHOCOLATE DROPS AND WALNUT
















  • DAMLA ÇİKOLATALI CEVİZLİ KEK
Bugün damla çikolatalı ve cevizli kek yaptım. Akşam önce ben sonra sevgili eşim koşu bandına çıkacağız. :o)
  • Malzemeler:
200 gr. margarin (isterseniz tereyağ da kullanabilirsiniz)
3 adet yumurta
1 su bardağo süt
1 su bardağı toz şeker
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
3 su bardağı un
1 avuç dolusu ceviz içi
50 gr. damla çikolata( bulamıyorsanız tablet çikolatayı bölerek kullanın)
  • Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki 200gr. yağı toz şeker ilave ederek çırpın. 3 yumurtayı ekleyin. Karıştırdıktan sonra sütü ilave edin. Ayrı bir kapta 3 bardak elenmiş unu vanilya ve kabartma tozu ile iyice karıştırın ve bunu yavaş yavaş diğer karışıma ekleyin. Cevizin yarısından fazlasını toz halinde çekin. Kalan kısmını ise elinizle parçalayın. Toz halindeki cevizi, parçalanmış cevzileri ve damla çikolataları kek karışımının içine katın. İki renkli kek yapmak için kakao eklemeden önce kek kalıbını ya da muffin kalıplarını yarısına kadar bu karışımla doldurun. Kalan karışıma istediğiniz yoğunlukta kakao ekleyin ve kalıba ekleyin. 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika pişirin.


Bu arada yemek ve yiyecek fotoğralamak oldukça zor bir iş. Işık çok önemli. Yakında fotoğrafçılık kursuna başlarsam hiç şaşmayın.

15 Kasım 2006

BEŞAMEL SOSLU MANTARLI TAVUK / MUSHROOM CHICKEN WITH BESHAMEL SAUCE




Yemek için misafiriniz var ve ne yapacağınıza karar veremediniz. İşte size güzel bir alternatif. Görüntü olarak hoş, lezzet olarak mükemmel. Tarifteki ölçülere bağlı kaldığınız sürece 100% lezzet garantisi veriyorum.


  • Malzemeler:
900 gr. tavuk göğüs
500 gr. mantar(tercih ettiğiniz cins)
1 adet büyük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
Sıvıyağ(zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı olabilir)
Tuz, karabiber
150 gr. kaşar peynir ya da parmesan

Beşamel Sos için:

50 gr. tereyağ
3 bardak soğuk süt
2 yemek kaşığı un
Tuz


  • Yapılışı:

Tavuk göğüslerini küp şeklinde doğrayın. Tavanıza tüm yüzeyini kaplayacak şekilde abartmadan sıvı yağ ekleyin. Tavukları yağda orta hararetli ateşte kavurun. Bu arada kuru soğanı küp şeklinde doğrayın ve 2 diş sarımsağı ezin. Bunları kavurduğunuz tavuğa ekleyin ve pişirmeye devam edin. Ayıkladığınız ve istediğiniz şekilde doğradığınız mantarları( dört parçaya bölebilirsiniz) ekleyin ve pişirmeye devam edin. Mantar fazlaca su bırakacağı için su katmayın. Mantarların piştiğinden emin olun veya az miktarda suyu kalana kadar yemeği pişirin. Yemeği fırınlayacağımız için az miktarda sulu kalmasını tercih ediyoruz. Yemeği ocaktan alın tuz ve karabiber ekleyip karıştırın ve daha sonra bir fırın kabına boşaltın.



Kaşar peyniri rendeleyin ve bir kenara koyun. Parmesan tercih ediyorsanız zaten toz halinde almışsınızdır.



Beşemel sos için derince küçük bir kap alın ve tereyağını hafif ateşte eritin. 2 kaşık unu ilave edin. Unu biraz kavurun, aksi taktirde yemekte un kokusu olur. Yavaş yavaş sütü ilave edin. Topak topak mı oldu? Panik yok. El blenderı ya da mikserle derhal müdahele edin :o) Bu sosu ben oldukça sıvı yapmaya çalışıyorum. Gerekirse ekstra süt ilave etmekten kaçınmayın.



Beşamel sos beklemeye gelmez. Sosu fırın kabındaki mantarlı tavuğun üzerine kaşıkla yedirin. Rendelenmiş kaşar peynirlerini de sosun üzerine yayın ve 200 derece fırında yarım saat pişirip, üzerini kızartın. Deneyenlerden geri bildirim bekliyorum! Afiyet olsun!

14 Kasım 2006

:o)



SUCUKLU MAKARNA / PASTA WITH TURKISH SAUSAGE




Sucuk sevmeyen Türk düşünemiyorum. Yaşamak için yemek yiyenler ve sıfır beden takıntısı olanları konu dışı bırakıyorum. Bugün sucuklu makarna yapıyoruz. Bu arada bendeniz makarna pişirirken katı yağ kullanmıyorum, tabi bu durum sizin tercihinize kalmış.



  • Malzemeler:

300 gr. makarna (deniz kabuğu modelinde olanları seçtim)
150 gr. sucuk
1 adet büyük boy kırmızı soğan
3-4 adet domates
Zeytinyağı, tuz, şeker, karabiber, isot, maydanoz




  • Yapılışı :


Önce sosunu hazırlıyoruz. Soğanı küp şeklinde doğrayın ve zeytinyağında kısık ateşte biraz su ve bir fiske toz şeker ilave ederek iyice öldürün. Zeytinyağını yakmamaya özen gösterin. Daha sonra istediğiniz şekilde doğradığınız sucukları ilave edin. Son olarak küp doğranmış domatesleri tuzu, şekeri,isotu katın. Aslında iyot özelliğini yitirmesin diye tuzu yemeklere sonradan katmamız gerek ama makarna tarzı yemeklerde maalesef tuz sonradan ilave edildiğinde homojen dağılamıyor ve pütürlü kalıyor. 1 çay bardağı su ilave edin ve kaynayana kadar pişirin.


Bu arada makarnaları 2 litre suda en fazla 8-10 dk.(aldante) haşlayın ve süzün. Kesinlikle soğuk sudan geçirmeyin.


Makarnaları sosun içine karıştırın, üzerine biraz karabiber ve ince kıyılmış maydanozları ekleyin. Yemeğiniz hazır. Son derece pratik ve lezzetli. Afiyet olsun.







11 Kasım 2006

CEVİZLİ TAHİNLİ KURABİYE / SESAME OIL COOKIES COVERED WITH WALNUT







CEVİZLİ TAHİNLİ KURABİYE

Bugün biraz şımaralım. Zaten hava soğuyacakmış, kar geliyormuş. Bünye "kaloriii kaloriii" şeklinde bağırmakta... Bahanemizi de bulduğumuza göre buyrun bakalım.


Malzemeler:


300 gr. tahin
200 gr. tereyağ ya da margarin
1 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta
3 su bardağı un
Yarım çay bardağı süt
1 adet vanilya
Avuç dolusu ceviz içi


Yapılışı:


Öncelikle bir avuç dolusu cevizi mutfak robotunda çekin ya da havanda dövün. Koyun bir kenara dursun.Şekeri ve tahini büyük bir kasede karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağ ya da margarini , 1 yumurtanın sarısını (yumurtanın beyazını ayırın ve daha önce bir kenara koyduğunuz çekilmiş ceviz içinin yanına koyun) ve sütü bu karışıma ekleyin.

Bu arada 3 bardak unu elekten geçirin ve vanilyayı homojen olarak una karıştırın. Vanilyalı unu yukarıda hazırladığınız karışıma azar azar ilave ederek yoğurun. İyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda top haline getirin. Bu topları önce yumurtanın beyazına sonra ceviz içine batırıp tepsiye bir kaç cm. aralıkla dizebilirsiniz. Korkmayın kabartma tozu kullanmadığımız için kurabiyeler yayılmaz. 180 derecede 30 dk. pişirin. Kurabiyeleri görünce sevgili eşim Mehmet'in gözü döndü :o) Siz de eşinize, çocuklarınıza sürpriz yapın. Afiyet olsun!!!

10 Kasım 2006

BİRAZ DA KAROTEN, DAUCUS CAROTA

Uzmanlar, havucun kan yapıcı, kuvvetlendirici, mide-bağırsak dostu ve karaciğeri kuvvetlendirici etkisi olduğunu söylüyor. Ben uzmanların yalancısıyım. Aşağıdaki havuç animasyonları nasıl ama.. Kaşlar biraz Jack Nicholson'ı andırmıyor mu sizce de :o)

KÖZ BİBERLİ BROKOLİ SALATASI / BROCCOLI SALAD WITH GRILLED SWEET RED PEPPER

Kadir Çöpdemir'in "kahrolsun brokoli" şeklindeki felsefi açıklamasının ardından kendisini pek seven sevgili eşim brokoliye hayır dememekle beraber pek de oralı olmuyordu. Ben de düşündüm taşındım ve özellikle ailemdeki erkeklerin pek de hoşlanmadığı bu sebzeyi onlar açısından yenilebilir hale getirdim. Sebzelerden pez haz etmeyen ve onlara "ot" muamelesi yapan etobur babam bile bir akşam bizde yemekteyken küçük bir çatal darbesiyle yemeye başladığı bu salatayı "ne güzel şeymiş bu" şeklinde mırıldanarak bitirdi. Bunu gören annemin gözleriyse fal taşı gibi açılıp kaldı. Çalışanlar için pratik ve sağlıklı bir tarif olduğunu düşünüyorum. Bu kadar reklam yeter şimdi tarife geçelim.


  • Malzemeler:

250 gr. yeşil fasülye (çalı ya da sırık ayşe olabilir)

4 adet havuç

500gr. brokoli

2 adet kırmızı biber (veya hazır közlenmiş biber)

2 diş sarımsak

Tuz, zeytinyağı(tercihen sızma), limon


  • Yapılışı:

Fasulyeleri önce boyuna sonra da enine olarak dört parçaya bölün. Havuçları da kibrit çöpünden biraz hallice doğrayın. Fasulye, havuç ve brokolileri ayrı ayrı haşladıktan sonra iyice süzün ve soğumaya bırakın.

Bu arada 2 adet kırmızı biberi közleyin. Bu işlemi fırınınızda yüksek derecede ya da seramik ocak kullanmıyorsanız ocak üzerinde yapabilirsiniz. Daha sonra biberlerin kabuklarını soyun ve boyuna uzun şeritler halinde doğrayın. Her bir şeridi ortadan ikiye bölün. Közleme işiyle uğraşacak zamanınız yoksa marketlerde hazır satılan közlenmiş biberleri de kullanabilirsiniz.


Tüm sebzeleri bir salata kasesine alın, kırmızı biberleri de ekleyin. Ezdiğiniz 2 diş sarımsağı ilave edin. Damak tadınıza göre tuz, zeytinyağı ekleyin karıştırın. Son olarak limon suyu ekleyin ve tekrar karıştırın. Salatanız artık servise hazır. Üzerini bir miktar haşlanmış mısırla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun! Deneyenler sonucu benimle paylaşırlarsa sevinirim.

NOT: Eğer tavuk seviyorsanız bu salatayı haşlanmış ve soğutulmuş tavuk göğsünü minik parçalar şeklinde ilave ederek zenginleştirebilirsiniz, çok yakışıyor.

10 KASIM 2006 ATATÜRK'Ü SAYGIYLA ANIYORUZ!!!

Kalplerimizdesin, rahat uyu!

ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ için:

9 Kasım 2006

HIZIMI ALAMADIM DA!

MUTFAKTAYIM!


Yaklaşık iki aydır olmak istedigim yerdeyim, mutfaktayım! Ankara'daki öğrencilik yıllarımda bozulan çalar saatimin yerine satın aldığım ve hala vazgeçemediğim görünüşte güzel (kendisi pembe renktedir) fakat çıkardığı kalk borusuyla sinir sistemimi sabahın köründe alt üst edip saçlarımın diken diken olmasina yol açan saatimi bir süredir 6:30 için kurmuyorum. Ayrıca sabahın köründe Sehr-i İstanbul'un milim milim ilerleyen trafiğine tahammül etmek zorunda da değilim. Evdeyim "home home sweet home" modundayım ve artik kötü emellerime ulaşabilirim... Evlendigimizden beri yemeklerim yüzünden sekiz kilo aldığından yakinan sevgili eşim Mehmet'in canına okumaya devammmm!:o) Tariflerimi sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyacağim. Bekleyin beni...

IN THE KITCHEN

Just dropped back in my peaceful kitchen and will share the food (mainly Turkish food) recipes which I just cook at home daily. At the moment, I do publish subject recipes in my mother tongue but I'm thinking on to publish in English as well considering demand from all over the world :o) Keep on tracking!